Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποσιωπούν το κύριο

Μπόλικο μελάνι χύνεται αυτές τις μέρες για το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ως πρώτη συνέπεια θα έχει την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών εργαζομένων στο Δημόσιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει - με βάση τη μέχρι σήμερα αντιασφαλιστική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ - αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες, από πέντε έως και 17 χρόνια. Αυτό επιβεβαίωσε πλήρως και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, σε συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα. Εξίσωση σημαίνει παράταση του εργάσιμου βίου.

Ομως η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί κρύβει την κύρια αρνητική συνέπεια. Οτι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε αυτή την απόφαση, θεωρώντας ότι η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων είναι «επαγγελματική» και όχι κοινωνική. Με άλλα λόγια, παύει να έχει την εγγύηση του κράτους και ο τρόπος λειτουργίας της και το περιεχόμενό της (παροχές, τρόποι υπολογισμού της σύνταξης, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλα) θα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξέλιξη που αφορά στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο (όχι μόνο τις γυναίκες) και ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» συνολικά για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι επιχειρείται η κυβέρνηση να εμφανιστεί ως «αθώα περιστέρα» που απλώς είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει την απόφαση. Πέρα για πέρα ψέμα. Πρόκειται για πολιτική επιλογή της στο πλαίσιο έντασης της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Αλλωστε, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμιά έξωθεν «παρέμβαση», εδώ και χρόνια προωθούν νόμους (για παράδειγμα οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα) και συνδιαμορφώνουν στα επιτελεία της ΕΕ ρυθμίσεις που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνουν τις συντάξεις, συρρικνώνουν τις παροχές, εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν την Υγεία-Πρόνοια.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ