Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ»
Επιβεβαιώνεται η κρίσιμη σημασία της πρόληψης

Χρειάζεται εγρήγορση των λαϊκών στρωμάτων, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης μέτρων υποδομής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τονίζει η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα σοβαρά κενά στην πρωτοβάθμια υγεία και τις υπηρεσίες πρόληψης αποκαλύπτει η «νέα γρίπη»

Associated Press

Τα σοβαρά κενά στην πρωτοβάθμια υγεία και τις υπηρεσίες πρόληψης αποκαλύπτει η «νέα γρίπη»
Η αντιμετώπιση νοσημάτων, όπως η «νέα γρίπη», έπρεπε να είχε προηγηθεί της εμφάνισής της, με την έννοια ότι θα έπρεπε να είχαν παρθεί γενικότερα μέτρα προστασίας του πληθυσμού στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Τα παραπάνω τόνισε χτες η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «902 Αριστερά στα FM» με αφορμή την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, αλλά και τις ενστάσεις για το Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης που εκπόνησε η κυβέρνηση. «Η εμπειρία υπάρχει, υπογράμμισε η Κατερίνα Μιχαλιού. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να καλύψουν ένα σύνολο ασθενών κι όχι κάθε φορά να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κίνδυνο που προκαλεί μιαν ανησυχία και έναν πανικό. Οι προληπτικές παρεμβάσεις έπρεπε να έχουν γίνει για το σύνολο του πληθυσμού. Να είναι συστηματικές, καθημερινές και να είναι μέσα στο σχολείο, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, ώστε να υπάρχει και επίδραση της κατάστασης, εκπαίδευση, ενημέρωση, επιστημονική, σε συστηματική βάση και όχι μέσα απο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου αυτή τη στιγμή επικρατεί ένας πανικός. Αυτές οι βασικές προϋποθέσεις, όπως η δημόσια δωρεάν υγεία, η δυνατότητα του καθενός - ανεξάρτητα απ' την ασφαλιστική κάλυψη και την οικονομική κατάστασή του - να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης κατ' αρχήν και μετά σε νοσοκομειακή περίθαλψη, αυτή τη στιγμή διακυβεύονται. Και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά από όλες τις συνθήκες που επικρατούν και όλες τις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια».

«Αυτή τη στιγμή - τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ - η δημόσια ΠΦΥ παρουσιάζει τρομερά κενά και τα "φιλέτα" τα λυμαίνονται οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας», υπογραμμίζοντας ότι αντίστοιχη είναι και η κατάσταση υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, όπου θα μεταφερθούν κρούσματα της «νέας γρίπης». «Οταν, υπογράμμισε, φτάσουν τα κρούσματα στα νοσοκομεία, θα είναι επικίνδυνο για όλους, ασθενείς και νοσηλευτές».

Η αντιμετώπιση δεν εξαντλείται στα εμβόλια

Το ΚΚΕ εφιστά την προσοχή, χρειάζεται εγρήγορση και δε χρειάζεται πανικός, πρόσθεσε. «Να διεκδικήσουν άμεσα οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες μέτρα για την πρόληψη, την επιστημονική ενημέρωση, την τακτική ιατρική παρακολούθηση μέσα στους χώρους των σχολείων, στους στρατώνες, στις γειτονιές. Δηλαδή, μέτρα υποδομής που θα αφορούν στην ΠΦΥ, κατ' αρχήν, δωρεάν για όλους, που να καλύπτουν ανεξαρτήτως τον πληθυσμό, ειδικά τις ευάλωτες μονάδες και ανάμεσα σε αυτούς αναφερόμαστε και στους μετανάστες, και στους ηλικιωμένους, και στα παιδιά».

Ενώ, μεταξύ άλλων, κατέληξε: «Είναι μονομερές η συζήτηση να αφορά μόνο τα εμβόλια, για τα οποία πρέπει να συζητηθεί και η ασφάλειά τους (κάτι που συζητείται διεθνώς, και δεν μπορεί να γίνει μέσα σε τρεις μήνες). Χρειάζεται, λοιπόν, επαγρύπνηση.

Η ιδιωτικοποίηση, η ένταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η μείωση των κρατικών δαπανών στην υγεία, είναι ένα θέμα που βάζει σε κίνδυνο την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας, όποια έκταση κι αν πάρει, είτε είναι ήπια, είτε οξυνθεί. Αυτός πρέπει να είναι ο προσανατολισμός των εργαζομένων για το πολύ άμεσο διάστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ