Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεθοδεύει την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο

Συζητιέται αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου που ανοίγει τις πόρτες στην κατάργηση της μονιμότητας και στην αύξηση των συμβασιούχων

Ευθύ χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία αποτελεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου που απασχολούνται στο δημόσιο. Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας διοίκησης» και θα παρουσιαστεί αύριο στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Στο πρώτο κεφάλαιο προβλέπεται η βαθμολογική εξέλιξη των συμβασιούχων αορίστου χρόνου και η ένταξή τους στη διοικητική ιεραρχία, όπως ακριβώς προβλέπεται και για τους μόνιμους υπαλλήλους. Αντί, δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους, το οποίο θα διασφάλιζε πλήρως το δικαίωμά τους στην εργασία και αυτονόητα και την πλήρη διοικητική εξέλιξή τους, ανοίγει τις πόρτες για να γενικευτούν και στο δημόσιο οι επισφαλείς εργασιακές σχέσεις ομηρίας.

Οι ίδιοι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιηθούν και ως «δούρειος ίππος» για το χτύπημα των δικαιωμάτων των μονίμων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εσωτερικών «ο συνολικός αριθμός του προσωπικού αυτού υπερβαίνει σήμερα τις 80.000 και πρόκειται να διευρυνθεί περαιτέρω, αφού θα προστεθούν και όσοι προσλαμβάνονται με την ίδια έννομη σχέση». Από εδώ φαίνεται καθαρά η πρόθεση της κυβέρνησης όχι μόνο να αναπαραγάγει αλλά και να μεγαλώσει, ακόμα περισσότερο, το στρατό των συμβασιούχων. Δηλαδή, εργαζομένων με λιγότερα δικαιώματα από τους μόνιμους και άρα πιο ευάλωτους στις πιέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, ώστε η Δημόσια Διοίκηση να εξυπηρετεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο δημόσιο επισημαίνουν ότι το σχέδιο νόμου «υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου, τη διαβόητη ανταγωνιστικότητα» και σε άλλο σημείο τονίζουν: «την πρώτη ευθύνη για όλα αυτά την έχουν οι ηγεσίες των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, ψήφισαν τη συνταγματική διάταξη να υπάρχουν συμβασιούχοι στο δημόσιο, αλλά να μην έχουν το δικαίωμα της μονιμοποίησής τους». Επίσης, οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν τις ευθύνες των ηγεσιών στις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) που στην Ομοσπονδία των συμβασιούχων στο δημόσιο «πρότειναν και επικροτούν μια τέτοια εξέλιξη».

Καταλήγοντας οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν έμπρακτα την κυβέρνηση αλλά και τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίες στην ΑΔΕΔΥ συναινούν σε αυτές τις πολιτικές. Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ διεκδικώντας την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου, την κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη, σταθερή και μόνιμη, με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ