Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Καθημερινές απειλές για επιβάτες και ναυτεργάτες

Οι βλάβες και τα ναυτικά ατυχήματα στα ακτοπλοϊκά πλοία εξακολουθούν να ταλαιπωρούν καθημερινά εκατοντάδες επιβάτες και ναυτεργάτες των πληρωμάτων. Το ταχύπλοο «ΣΠΙΝΤ ΡΑΝΕΡ 2» παρουσίασε μηχανική βλάβη ταξιδεύοντας από Πειραιά για Ιο, Θήρα. Το πλήρωμα επισκεύασε τη βλάβη εν πλω(!) και έφτασε στον προορισμό του με μειωμένη ταχύτητα. Βλάβη παρουσίασε και το ταχύπλοο «ΣΙ ΡΑΝΕΡ» από Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονο και επιστροφή, ενώ το ακτοπλοϊκό πλοίο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ» της HSW, που εκτελεί δρομολόγια στα νησιά του Αργοσαρωνικού, θα παραμείνει μέχρι και σήμερα ακινητοποιημένο. Είναι δεμένο από την περασμένη Παρασκευή καθώς, σύμφωνα με το ΥΕΝ, «υπέστη απώλεια δεξιού τιμονιού», δηλαδή του έφυγε το πηδάλιο! Επίσης, προχτές, συγκρούστηκαν ευτυχώς ελαφρά, το ακτοπλοϊκό «ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ 1» με το ιστιοφόρο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», στο λιμάνι της Καλντέρας της Σαντορίνης. Στο ακτοπλοϊκό επέβαιναν 488 επιβάτες.

Στο μεταξύ πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η επίθεση που δέχτηκαν την Παρασκευή το βράδυ το πλήρωμα και επιβάτες του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ XII», στο λιμάνι του Ηρακλείου, από περίπου 500 άτομα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο ναυτεργάτες του πληρώματος. Τα άτομα αυτά, τα οποία το ΥΕΝ χαρακτηρίζει ως ...«διαμαρτυρόμενους», απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του λιμανιού, ενώ μια μεγάλη ομάδα από αυτούς εισέβαλε αιφνιδιαστικά στο καράβι τραυματίζοντας δύο ναυτεργάτες και προκαλώντας υλικές ζημιές. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταδικάζουν την επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών «από ομάδα τραμπούκων», όπως σημειώνουν. Καταγγέλλουν ότι σε όλη τη διάρκεια των επεισοδίων «ήταν απούσες οι λιμενικές αρχές και τα χειρότερα απετράπησαν από τις συντονισμένες ενέργειες του πληρώματος» και συνεχίζουν: «Στα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου δε θα επιτρέψουμε να έχουμε θύματα ναυτεργάτες, εργαζόμενους». Απαιτούν από κυβέρνηση και ΥΕΝ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Απεργούν μεθαύριο

Η εξάντληση των λιγοστών ακτοπλοϊκών πλοίων, με τα απανωτά δρομολόγια, έχει κάνει τη ζωή κόλαση στα πληρώματα, τα οποία όχι μόνο είναι στο πόδι «όσο πάει» για να τα έχουν εν πλω, αλλά καλούνται να αντιμετωπίσουν την παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους από τους εφοπλιστές, οι οποίοι αρνούνται ακόμα και το αυτονόητο, την καταβολή των μισθών. Μεθαύριο Πέμπτη 23 Ιούλη τα πληρώματα των πλοίων της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα αρχίζουν 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης, απαιτώντας τα στοιχειώδη. Να εφαρμόζεται η ΣΣΕ του 2008, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, να υπογραφεί ικανοποιητική ΣΣΕ για το 2009. Για δεύτερο μήνα οι ναυτεργάτες του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΚΑΛΛΙΣΤΗ», του εφοπλιστή Σπανού, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ