Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας για τα ΒΑΕ
  • Εμμένει στον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ η κυβέρνηση
  • Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλούν τους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ
Με μια δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απαίτησε χτες το πρωί να σταματήσει κάθε σχέδιο αποχαρακτηρισμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι θα αντιπαλέψει κάθε αντεργατικό σχέδιο του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εμμένει στην επιδίωξή της να ρυθμίσει κατακαλόκαιρο το σφαγιασμό των ΒΑΕ, με διάταξη που θα εξουσιοδοτεί την υπουργό Εργασίας να ρυθμίζει με απλές υπουργικές αποφάσεις το κόψιμο επαγγελμάτων από τον κατάλογο των «βαρέων και ανθυγιεινών». Η νομοθετική ρύθμιση είχε προαναγγελθεί για το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής, αλλά τελικά δεν κατατέθηκε. Ωστόσο χτες, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, είπε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τη διάταξη ως τροπολογία ή στο συζητούμενο νομοσχέδιο ή σε κάποιο άλλο, αφού, όπως ανέφερε, «συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις».

Τις αντεργατικές μεθοδεύσεις κατήγγειλε, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, «ότι μόνον "ως φύλλο συκής" μπορεί να εκληφθεί το επιχείρημα ότι (σ.σ. η νέα ρύθμιση) θα αφορά μόνο τους νέους εργαζόμενους, αφού είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει "πογκρόμ" απολύσεων παλιών εργαζομένων, προκειμένου να προσληφθούν στη θέση τους νέοι και φθηνότεροι εργαζόμενοι».

Κάτω τα χέρια από τις εργατικές κατακτήσεις

Με συνθήματα «Κάτω τα χέρια απ' τα βαρέα» και «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», οι ταξικές δυνάμεις ξεκαθάρισαν ότι το ΠΑΜΕ θα αντιπαλέψει κάθε αντεργατικό σχέδιο. «Αυτά που κερδίσαμε εμείς, θα τα δώσουμε και στα παιδιά μας. Κάτω τα χέρια απ' τα Βαρέα», διεμήνυσαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ στον γγ Δημοσθένη Μαμμωνά, που εμφανίστηκε (καθώς η υπουργός, αν και είχε έγκαιρα ενημερωθεί, απουσίαζε), ζητώντας μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση συντάξεων, αναβάθμιση της Υγείας με κρατική χρηματοδότηση και να μη βγει καμιά ειδικότητα απ' τα Βαρέα. Από τη μεριά του, το στέλεχος του υπουργείου προσπάθησε να πει ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι το πετσόκομμα των ΒΑΕ.

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου καλεί «την εργατική τάξη, τα συνδικάτα, σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να αποκρουστεί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Διαμηνύουμε στην κυβέρνηση ότι αν επιχειρήσει επίθεση στα ΒΑΕ, θα πάρει άμεσα απάντηση και μέσα στο καλοκαίρι», τονίζει.

Στο μεταξύ, για τρίτη φορά, συνεδρίασε χθες η Επιτροπή για τα ΒΑΕ, συζητώντας για τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την ένταξη νέων ειδικότητων. Ωστόσο, η έλλειψη στοιχείων για το τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς «αχρηστεύει» ουσιαστικά οποιοδήποτε κριτήριο και αποκαλύπτει ότι η ίδια η σύσταση της Επιτροπής δε χρησιμεύει παρά μόνο στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ