Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ»
Στη Βουλή το αντεργατικό «τερατούργημα»

Στα θερινά τμήματα της Βουλής οδεύει προς ψήφιση το τερατούργημα της Οδηγίας Μπολκεστάιν, βάσει της οποίας ξένες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών θα μπορούν να εγκαθίστανται στα κράτη - μέλη και να λειτουργούν με το εργασιακό καθεστώς της χώρας καταγωγής και όχι της χώρας εγκατάστασης.

Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομίας απέστειλε χθες ενημερωτικό σημείωμα στον πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών... Η κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

Το ενημερωτικό σημείωμα, που αναφέρεται στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, αποκρύπτει φυσικά τις αρνητικές παρενέργειες που θα υπάρξουν σε πολλούς κλάδους ελεύθερων επαγγελμάτων, αλλά κυρίως στα εργασιακά δικαιώματα, από τις ανατροπές που επιφέρει στο εργασιακό περιβάλλον η περιβόητη οδηγία. Αντί αυτού, αναφέρεται ότι ο κατακερματισμός της εσωτερικής αγοράς επιδρά αρνητικά στην ευρωπαϊκή οικονομία και ιδίως στην ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη μετακίνηση εργαζομένων, και εμποδίζει τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές.

Φυσικά, αυτό είναι το «αλατοπίπερο», προκειμένου να γίνει εύγευστο ένα περιεχόμενο ακατάλληλο προς κατανάλωση... Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι από το καθεστώς «απελευθέρωσης» θα θιγούν οι μικρές και πολύ μικρές (μονοπρόσωπες) εταιρείες παροχής υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις ευρωπαϊκές ανώνυμες εταιρείες. Το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που θα ισχύσει, καθώς οι εταιρείες που θα εγκατασταθούν σε μια χώρα θα μεταφέρουν μαζί τους και το Εργατικό Δίκαιο της χώρας στην οποία έχουν τη βάση τους, τινάζει στον αέρα κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης για συμβάσεις εργασίας, υπονομεύει στην πράξη τον κατώτατο μισθό και εδραιώνει το καθεστώς των ελαστικών μορφών απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ