Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αποτέλεσμα υπερεντατικοποίησης και άθλιων συνθηκών εργασίας

Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Μέρος από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ
Μέρος από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ
Σε παράσταση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου προχωράει σήμερα η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ λίγες μέρες μετά το εργατικό έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, που στοίχησε τη ζωή στον 38χρονο Χρήστο Δόσκορη, πατέρα τεσσάρων παιδιών και τον τραυματισμό άλλων τριών εργαζομένων. Στις 11.00 το πρωί θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο στη Λαμία και στις 12 το μεσημέρι θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην πλατεία Ελευθερίας. Για να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια του εγκλήματος στη ΛΑΡΚΟ και να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι, για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Δύο και τρεις δουλειές έκανε ο άτυχος εργάτης

Ο 38χρονος εργάτης κάηκε ζωντανός την Κυριακή το πρωί, όταν τον περιέλουσε καυτό μέταλλο και σκουριά μετά από απανωτές εκρήξεις στο ηλεκτροκάμινο που δούλευε. Η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει και αυτό το εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης.

Οπως σημειώνει, «το τραγικό γεγονός είναι αποτέλεσμα της υπερεντατικοποίησης και των άθλιων συνθηκών εργασίας, της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του προσωπικού της επιχείρησης». Ενδεικτικό αυτών των καταγγελιών είναι, ότι οι εργαζόμενοι στους εργολάβους είναι ανειδίκευτοι, διαρκώς αναλώσιμοι με αποτέλεσμα να μην αποκτούν πείρα στο αντικείμενό τους, ενώ αμείβονται με μόλις 800 - 1.000 ευρώ. Ο άτυχος εργάτης για να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του έκανε δύο και τρεις δουλειές, πράγμα που σημαίνει, ότι εκτός των άλλων αναγκαζόταν να πηγαίνει και κατάκοπος στο εργοστάσιο. Οπως έλεγαν συνάδελφοί του την ώρα της κηδείας, τα απογεύματα δούλευε σε περίπτερο που διατηρούσε μαζί με τη γυναίκα του, ενώ αυτές τις μέρες στα ρεπό του (σ.σ. δυο μέρες τη βδομάδα) θα δούλευε σε λαϊκή αγορά στην Αθήνα!

Αγώνας με τα ταξικά συνδικάτα

Το τραγικό γεγονός στη ΛΑΡΚΟ «δεν είναι μεμονωμένο», υπογραμμίζει η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ. «Σε διάστημα ενός μήνα, στη Φθιώτιδα μόνο, σκοτώθηκαν δύο εργάτες και σακατεύτηκαν κάμποσοι άλλοι. Οι μεν έχασαν τη ζωή τους και άφησαν πίσω οικογένειες, οι άλλοι έχουν μπροστά τους μια δύσκολη ζωή για τους ίδιους και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού και οι ευθύνες της εργοδοσίας είναι αναμφισβήτητες. Συνένοχος βέβαια και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Ούτε θέλουν ούτε μπορούν να περιορίσουν το κεφάλαιο», τονίζεται στην ανακοίνωση. Γι' αυτό η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ καλεί σε «αγωνιστική ετοιμότητα και δράση. Σε συσπείρωση και αγώνα μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη σύνδεσης της πάλης για τα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα και τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων Υγιεινής - Ασφάλειας της εργασίας με την πάλη για:

  • Αποκλειστικά δημόσιο - ενιαίο φορέα ορυκτού πλούτου που θα συμπεριλαμβάνει τη ΛΑΡΚΟ.
  • Καθετοποίηση της παραγωγής και δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα.
  • Απορρόφηση των εργαζομένων στους εργολάβους από την επιχείρηση με πλήρη δικαιώματα».
14 νεκροί μεταλλεργάτες το 2008

Στους 14 φτάνουν οι νεκροί μεταλλεργάτες το 2008, ενώ οπως σημειώνει η Ομοσπονδία Μετάλλου και φέτος ο κατάλογος μεγαλώνει χωρίς να προσμετρώνται οι μόνιμες αναπηρίες και οι επαγγελματικές ασθένειες. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία απαιτεί να αποδοθούν οι ευθύνες που υπάρχουν, αφού οι υπεργολάβοι δρουν ανεξέλεγκτα με στόχο το γρήγορο κέρδος. Οι μεταλλουργικές ειδικότητες, να ενταχθούν στο σύνολο τους στα ΒΑΕ και όχι να επιχειρείται η κατάργησή τους. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Απασχόλησης να μην προβαίνουν σε αυτοψίες διαπίστωσης των ατυχημάτων, αλλά σε αυτοψίες πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ κλείνει η προεκλογική μάχη (2024-06-07 00:00:00.0)
Απέργησαν για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις και τις εργολαβίες (2017-08-30 00:00:00.0)
Σοβαρά ερωτήματα για το θάνατο του εργάτη στη «ΛΑΡΚΟ» (2015-04-03 00:00:00.0)
Ο αγώνας είναι μονόδρομος (2007-02-25 00:00:00.0)
Δεν τα κατάφερε ο 50χρονος εργάτης (2006-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ