Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικύρωσε τις εξαγγελίες του υπουργείου Εσωτερικών

Με την απουσία αρκετών αιρετών από την αίθουσα της ψηφοφορίας, είτε γιατί όδευαν στα μέρη τους είτε γιατί ήθελαν να αποφύγουν να πάρουν θέση μεταξύ των τριών ψηφισμάτων που κατατέθηκαν, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στην Κω.

Το προεδρείο δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση της δημοτικής συμβούλου, Β. Νικολαΐδου, να αναγνωστεί κατάλογος, «ώστε να ξέρουμε πόσοι ψηφίζουν» και ακολουθήθηκε η διαδικασία της ανοιχτής ψηφοφορίας επί των τριών ψηφισμάτων - ένα από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και στα μέλη του ΣΥΝ, το άλλο από τους αιρετούς που πρόσκεινται στη ΝΔ και το τελευταίο από τη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» που στηρίζει το ΚΚΕ. Τελικά ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι προτάσεις της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ, που εστιάζουν στην αποδοχή των θέσεων του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταφορά στους δήμους κρατικών αρμοδιοτήτων, την επιβολή των διαδημοτικών συνεργασιών και τη στροφή των δήμων στην αξιοποίηση των «ίδιων πόρων», δηλαδή φόρους και τέλη, ώστε να λειτουργήσουν. Η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ ζητά να αποκτήσουν οι δήμοι και φορολογική εξουσία, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Π. Κουκουλόπουλο, θα συζητηθεί μετά το 2002.

Ξαναζεσταμένες αποφάσεις

Στο ψήφισμα του συνεδρίου, επαναφέρονται αποφάσεις προηγούμενων συνεδρίων που ζητούν την απόδοση στους δήμους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), τη συμμετοχή των υπουργείων στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπου συγκεντρώνονται χρήματα για τη δήθεν στήριξη των «Καποδιστριακών» δήμων) και την αύξηση από 20% σε 25% του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που εισπράττει η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ). Μάλιστα ο Π. Κουκουλόπουλος... απείλησε πως αν δε λειτουργήσει η επιτροπή μεταξύ ΚΕΔΚΕ και υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών για την παρακολούθηση της απόδοσης των ΚΑΠ, η ΚΕΔΚΕ θα απέχει από το λεγόμενο εθνικό διάλογο για το ρόλο της ΤΑ.

Ο ίδιος πάντως, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δεν έκανε τίποτα όλο αυτό το διάστημα για να διεκδικήσει την υλοποίηση των αποφάσεων και την απόδοση των ΚΑΠ που... κόπτεται. Αντίθετα, τόσο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όσο και χτες με δηλώσεις του, ο Π. Κουκουλόπουλος επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημαντικότητα του θέματος, δηλώνοντας πως το μείζον είναι να λάβουν οι δήμοι κρατικές αρμοδιότητες και να παίξουν ρόλο στην υπόθεση της απασχόλησης. Χαρακτηριστικά ο Π. Κουκουλόπουλος σε δηλώσεις του έξω από το βήμα του συνεδρίου χαρακτήρισε... αηδίες τα περί παρακρατηθέντων πόρων.

Πάντως η... μαχητικότητα και των φετινών αποφάσεων αποτυπώνεται στην άρνηση των συνέδρων να υιοθετήσουν πρόταση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», να συμφωνήσουν σε ένα ελάχιστο πλαίσιο διεκδικήσεων και πάλης για την υλοποίηση των εξής: Απόδοση των παρακρατηθέντων. Συνταγματική κατοχύρωση των ΚΑΠ και άρνηση της αναγκαστικής μεταφοράς αρμοδιοτήτων.

Την ίδια ώρα οι αιρετοί που πρόσκεινται στη ΝΔ κατέβαιναν με ψήφισμα που ζητούσε παραπάνω χρήματα για την ΤΑ ενώ τις προηγούμενες μέρες, σε συζητήσεις με τους δημοσιογράφους, προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού, δήλωναν πως οι αιρετοί πρέπει να αντιδράσουν στις εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα της υπουργού, με την αποχή από τη σύνταξη των εκλογικών καταλόγων.

Πάντως, κατά την ψηφοφορία, κορυφαία στελέχη της ΝΔ (Β. Παπαγεωργόπουλος, δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Σπ. Σπυρίδων, δήμαρχος Πόρου) απείχαν. Δεν ήταν επίσης στην αίθουσα αιρετοί από την Αττική (Γ. Μαστοράκος, δήμαρχος Ν. Ηρακλείου (ΠΑΣΟΚ) και Θ. Μπαρτσώκας (ΣΥΝ)), οι οποίοι σε πρόσφατη ημερίδα της Τοπικής τους Ενωσης, είχαν διατυπώσει διαφωνίες με τις προτάσεις του υπουργείου και τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ