Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτη στους αγώνες

Το ψήφισμα που κατέθεσε η ΔΑΣ

Την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια να μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) σε απλό διοικητικό διαχειριστικό μηχανισμό, σε μηχανισμό αφαίμαξης των δημοτών, σημειώνουν στο ψήφισμα που κατέθεσαν τα μέλη της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Παράλληλα, στο ψήφισμα υπογραμμίζεται η επιτακτική ανάγκη - ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όπου κριτήριο ανάπτυξης δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά οι αριθμητικοί δείκτες και η επιλεξιμότητα που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση - οι αιρετοί να υπερασπιστούν και να αναδείξουν: «Το ρόλο και το περιεχόμενο της ΤΑ σαν ουσιαστικού συμμέτοχου σε μια ανάπτυξη της χώρας, που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Σαν συμπαραστάτη στις αγωνίες, τις διεκδικήσεις των δημοτών για δουλιά, μόρφωση, υγεία, ανάπτυξη και όχι κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων. Απαιτείται να υπερασπιστούμε τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της ΤΑ. Να αντιδράσουμε σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της σε μηχανισμό προώθησης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών» - υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» καλούνται οι αιρετοί, ανάμεσα στα άλλα, να απαντήσουν και να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

  • Τη συνταγματική κατοχύρωση των πόρων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιστροφή των αυθαίρετα παρακρατηθέντων χρημάτων της. Επίσης την άμεση καταβολή της κυβέρνησης στο ΕΠΤΑ και το σταμάτημα της αφαίρεσης πόρων της ΤΑ από τα τέλη κυκλοφορίας, με την ταυτόχρονη επιστροφή τους. Σημειώνεται ακόμη η αντίθεση με τη φορολογική εξουσία της ΤΑ και την επιβολή της ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες της.
  • Την κατοχύρωση του τεκμηρίου αρμοδιότητας, ώστε χωρίς αμφισβητήσεις η ευθύνη για τις τοπικές υποθέσεις να ανήκει στην ΤΑ.

Στο σημείο αυτό η παράταξη αντιτίθεται στην αναγκαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, καθώς και στη μεταφορά αρμοδιοτήτων αποκλειστικής ευθύνης του κράτους, όπως υγεία, παιδεία όπου προωθείται η διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα τους.

  • Την κατοχύρωση του δημόσιου καθολικού χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχουν οι ΟΤΑ στους δημότες με απαγόρευση ιδιωτικοποίησής τους.
  • Την ενίσχυση των εθελοντικών διαδημοτικών συνεργασιών και την εναντίωση στην αναγκαστική επιβολή τους και στην ιδιωτικοποίησή τους.
  • Την οργάνωση μηχανισμών του κράτους σε επίπεδο Περιφέρειας για βοήθεια στην Αυτοδιοίκηση και την αποτροπή δημιουργίας εταιριών για το σκοπό αυτό.
  • Τη μη αποδοχή δεικτών αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των δήμων, που πέραν των άλλων αναπτύσσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.
  • Τη μη προώθηση της λεγόμενης «αντικειμενικής δημοσιονομικής δυνατότητας» των δήμων, που είναι ο καθορισμός από την κυβέρνηση της πρόσθετης φορολογίας που θα επιβάλλεται στον κάθε ΟΤΑ να εφαρμόσει.
  • Την κατάργηση του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων της ΤΑ από την κυβέρνηση, με διορισμένα όργανα και, αντίθετα, την ανάθεση του ελέγχου στα Διοικητικά Δικαστήρια.
  • Την εκλογή όλων των συλλογικών οργάνων όλων των βαθμίδων της ΤΑ με την απλή αναλογική.
Στο στόχαστρο ο πολιτικός ρόλος της ΤΑ

Ακολούθως στο ψήφισμα σημειώνεται πως η συμβολή της ΤΑ στην επίλυση των προβλημάτων των μητροπολιτικών λειτουργιών αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο με την εναντίωση στην ιδιωτικοποίησή τους, την ανάθεσή τους στο κεφάλαιο και την πρόσθετη επιβάρυνση των εργαζομένων. «Με αυτό το περιεχόμενο γίνεται αποδεκτή», υπογραμμίζει η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία». Και επισημαίνει την ανάγκη να εναντιωθούν οι αιρετοί «σε κάθε δυνατότητα ή προσπάθεια μεταφοράς αρμοδιοτήτων της ΤΑ προς ιδιώτες, που συνεπάγεται την κατάργηση του πολιτικού ρόλου της ΤΑ και την ανάθεση της εξουσίας της στο κεφάλαιο». Να εναντιωθούν επίσης στην προσπάθεια να καταργηθεί η δυνατότητα θεσμοθέτησης τρίτου βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο διάλογο που έχει ξεκινήσει μεταξύ της ΚΕΔΚΕ και του υπουργείου Εσωτερικών, η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζει στο ψήφισμα πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, καθώς σαν κύρια σημεία του έχει τη συρρίκνωση έως κατάργηση των ΚΑΠ και τη μετατροπή του σε απλό διοικητικό μηχανισμό. Αντίθετα, υπογραμμίζει την ανάγκη η ΤΑ να αντισταθεί στην ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων για την ανάπτυξη της χώρας. Να σταθεί αλληλέγγυα στο πλάι των εργαζομένων ενάντια στις επιβουλές των κοινωνικών κατακτήσεών τους.

«Η διεκδίκηση και κατάκτηση των παραπάνω δεν επιτυγχάνεται με επισκέψεις εθιμοτυπίας. Απαιτούν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Απαιτούν την ενεργοποίηση της δύναμης της ΤΑ, του έγκυρα ενημερωμένου πολίτη, στο όνομα του οποίου η ΤΑ χρησιμοποιείται ενάντιά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ