Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη Βουλή η «απελευθέρωση» τηλεπικοινωνιών

Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών για τη λεγόμενη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μεγαλοεπιχειρηματία να ιδρύσει εταιρία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και να πλουτίσει, εκμεταλλευόμενος τις υποδομές του ΟΤΕ, που δημιουργήθηκαν με το μόχθο των εργαζομένων στον Οργανισμό και συνολικά του ελληνικού λαού.

Το νομοσχέδιο συζητείται από σήμερα και για τρεις συνεδριάσεις στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα εισαχθεί για άλλες τρεις συνεδριάσεις στην Ολομέλεια.

Με βάση τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ο ΟΤΕ χάνει οριστικά την αποκλειστικότητα βασικών υπηρεσιών, με πιο σημαντική τη σταθερή τηλεφωνία. Από 1ης Γενάρη 2001 η κυβέρνηση επιτρέπει σε όποιον ιδιώτη να ιδρύσει δικό του τηλεπικοινωνιακό οργανισμό και να πουλά τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Οι νέες εταιρίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δίκτυα του ΟΤΕ έναντι «εύλογου τιμήματος», ή να στήσουν δικά τους. Οι ιδιώτες, προκειμένου να απλώσουν τα δίκτυά τους, μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα δημόσιες εκτάσεις. Ακόμα, για να στηθούν τα ιδιωτικά δίκτυα, το νομοσχέδιο προβλέπει την έναντι «εύλογης αποζημίωσης σύσταση προσωπικής δουλιάς σε βάρος ακινήτων ιδιωτών».

Ασύρματη: Ναι υπό όρους στη ΔΕΗ

Συνεχίζεται το μπάχαλο με την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας για τις άδειες ασύρματης τηλεφωνίας. Πάντως, το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών επιμένει στη συμμετοχή της ΔΕΗ στη δημοπρασία, μόνο μέσω κοινοπραξίας όπου η συμμετοχή της θα περιορίζεται σε 15%. Και αυτό, σε αντίθεση με τις προθέσεις της ΔΕΗ, αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η ΔΕΗ ζητά μία ή δύο από τις επτά άδειες ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας που δημοπρατεί το ΥΜΕ (δύο έλαβε ήδη ο ΟΤΕ ). Σχεδιάζει τη συμμετοχή της στη δημοπρασία, μέσω κοινοπραξίας, όπου θα έχει όμως σημαντικό ποσοστό. Ωστόσο, οι κανόνες δημοπρασίας που συνέταξε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων δεν επιτρέπουν την αδειοδότηση κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει με ποσοστό άνω του 15% δεύτερη επιχείρηση που ελέγχεται από το δημόσιο.

Κατά πληροφορίες, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών υπό τον υφυπουργό Αλ. Βούλγαρη και με τη συμμετοχή του προέδρου του ΟΤΕ Ν. Μανασή, της ΔΕΗ Δ. Παπούλια, στην οποία αναζητήθηκαν τρόποι για να μετάσχει ,τελικά, η ΔΕΗ στη δημοπρασία, ακόμα και συνεργαζόμενη με τον ΟΤΕ.

Παράγοντες του υπουργείου Μεταφορών και της ΕΕΤΤ απαντώντας στο ενδεχόμενο αναβολής της δημοπρασίας (προγραμματισμένη για τις 4 Δεκέμβρη ) - προκειμένου να προλάβει η ΔΕΗ, αν δε συνεργαστεί με τον ΟΤΕ, να συστήσει με ιδιωτική εταιρία κοινοπραξία - χθες το μεσημέρι το απέκλειαν, αλλά από το περιβάλλον του υπουργού χτες το απόγευμα διαχέονταν πληροφορίες για αναβολή μέχρι τις 18 Δεκέμβρη.

Πάντως, από την ΕΕΤΤ επιβεβαιωνόταν ότι η ΔΕΗ δε θα έχει πρόβλημα συμμετοχής, ακόμα και αν συστήσει κοινοπραξία με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ή με τον υπό σύσταση ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων της. Αρκεί σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή της να περιορίζεται στο 15%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ