Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Σύμφωνα με τις «πολιτιστικές» ευαισθησίες της ΔΟΕ...

Ο Τίτος Πατρίκιος, νέος πρόεδρος της «Ανώνυμης Εταιρείας Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Την αναμενόμενη λύση του γνωστού και ευρέως αποδεκτού, καλλιτεχνικά, ονόματος, για την κάλυψη της θέσης του προέδρου της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, που έμεινε κενή μετά την παραίτηση του Μ. Κακογιάννη στις 23 Οκτωβρίου, επέλεξε ο Θ. Πάγκαλος, διορίζοντας τον ποιητή, Τίτο Πατρίκιο, νέο πρόεδρο του ΔΣ της εταιρείας.

Η λύση ήταν αναμενόμενη, κατ' αρχήν λόγω του νομικού και πολιτικού καθεστώτος που διέπει την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και το οποίο καθιστά τη θέση του προέδρου της ομώνυμης εταιρείας διακοσμητική. Δεύτερον, διότι η απουσία συγκεκριμένου προγράμματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας - ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες μέχρι την τυπική έναρξή της - είχε ανάγκη ένα «βαρύ» όνομα από το χώρο της διανόησης για τα προσχήματα. Τρίτον, διότι αυτό το όνομα έπρεπε να κρατά και τα πολιτικά προσχήματα, αφού οι σχέσεις του Τ. Πατρίκιου με το κυβερνών κόμμα είναι στενές και γνωστές.

Η κάλυψη της θέσης του προέδρου, καθώς και η έγκριση του καταστατικού της « Ανώνυμης Εταιρείας Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» - όπως είναι η τυπική ονομασία του φορέα διαχείρισης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας - ήταν τα «κομμάτια» που έλειπαν από το «παζλ» του θεσμού, μετά και την υπογραφή του περιβόητου «μνημονίου» μεταξύ του «Αθήνα 2004» και του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ΑΕ του ΥΠΠΟ είναι ουσιαστικά το «μακρύ χέρι» του «Αθήνα 2004» στο πολιτιστικό κομμάτι της Ολυμπιάδας, με τον ίδιο τρόπο που ο «Αθήνα 2004» είναι το «μακρύ χέρι» της ΔΟΕ. Σκοπός της είναι «η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτιστικού δυναμικού της χώρας, καθώς και η οργάνωση και προβολή των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων στο πλαίσιο της σχετικής πολιτικής που καθορίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού». Θα είναι όντως έτσι;

Σημειώνουμε ότι το μνημόνιο μεταξύ του ΥΠΠΟ και του «Αθήνα 2004» χαρακτηρίζεται ως «ευθυγράμμιση των βασικών αρχών της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και του προγράμματος αυτής, με τις δεσμεύσεις του Φακέλου Υποψηφιότητας και του εγκεκριμένου από τη ΔΟΕ Κατευθυντήριου Σχεδίου (Master Plan), όπως εκάστοτε ισχύει».

Αυτή η αρχή εκφράζεται στο καταστατικό της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας με «κομψό», αλλά σαφή τρόπο: «Ο Φορέας Διαχείρισης (σ.σ. της Πολιτιστικής) θα εξετάζει κατά προτεραιότητα τη συμπερίληψη στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, προτάσεις πολιτιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών που υποβάλλονται από την "Αθήνα 2004" προς το σκοπό της καλύτερης προώθησης και προβολής των μηνυμάτων και της εικόνας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Με απλά λόγια, το περιεχόμενο, αλλά και το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ούτε... «νότα» από τις πολιτιστικές «ευαισθησίες», προτιμήσεις και επιλογές της ΔΟΕ και κατ' επέκταση του «Αθήνα 2004».

Για να επιτελέσει τον παραπάνω «πολιτιστικό» της ρόλο, η εταιρεία θα έχει το ελεύθερο να χρησιμοποιεί τα εργαστήρια και τους χώρους του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, «καθώς και των χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού». Επίσης, θα προχωρά στην παραγωγή, έκδοση και διάθεση βιβλίων και άλλων εντύπων, «οπτικοακουστικού υλικού, φωτογραφιών, παιχνιδιών ή άλλων συναφών αντικειμένων, που συνδέονται με την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, και των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων, καθώς και η οργάνωση συνεδρίων και άλλων συναφών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Θα μπορεί, επίσης, να διαχειρίζεται τα δικαιώματα του δημοσίου «επί των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς»(!), πάντα με απόφαση υπουργού, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Εδώ μόνο να πούμε ότι το ΚΑΣ έχει στην ουσία υποβαθμιστεί, αφού ασκεί αρχαιολογική πολιτική, βρισκόμενο συνεχώς προ τετελεσμένων και με διάτρητο νομικό πλαίσιο. Πώς θα τα «βγάλει πέρα» - ακόμη κι αν το θελήσει - με τους «αθανάτους»;

Η εταιρεία, επίσης, θα μπορεί να εκπονεί, ή να αναθέτει μελέτες, να συνάπτει συμβάσεις με το Δημόσιο ή με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, «σχετικών με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα» κ.ά.

Η διάρκειά της είναι 50 χρόνια - αφού θα διαχειρίζεται και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε κάθε επόμενη Πολιτιστική Ολυμπιάδα - ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 50 εκατομμύρια δραχμές που αντιστοιχεί σε μια μετοχή, η οποία ανήκει στο ΤΑΠΑ. Οι πόροι της θα προέρχονται από τη δράση της, αλλά και από κρατικές επιχορηγήσεις, χορηγίες, ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος κόμβος του ΥΠΠΟ (2002-06-21 00:00:00.0)
Πρόγραμμα συνεπές με το περιεχόμενο (2001-09-26 00:00:00.0)
Εν αναμονή ενός... «προαναγγελθέντος» περιεχομένου (2001-01-21 00:00:00.0)
Εναλλαγή υπουργών επί τ' αυτά... (2000-12-31 00:00:00.0)
Τοπίο στην «ομίχλη» η Πολιτιστική Ολυμπιάδα (2000-06-30 00:00:00.0)
Ούτε ο θεός του εμπορίου... (1998-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ