Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε τροχιά όξυνσης των σχέσεων

Το 2017 λήγει η συμφωνία για την παραμονή της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Κριμαία της Ουκρανίας
Το 2017 λήγει η συμφωνία για την παραμονή της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Κριμαία της Ουκρανίας
Για «προβοκατόρικη ενέργεια» έκανε λόγο η διοίκηση του ρωσικού στόλου της, που εδρεύει στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, όταν «ομάδα αγνώστων» προσπάθησε να διεισδύσει σε ρωσική ναυτική βάση και να αφαιρέσει όργανα προσανατολισμού, χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατή η ναυσιπλοΐα των ρωσικών πλοίων στην περιοχή της Χερσονήσου.

Οπως σημειώνεται, στη συνέχεια οι άγνωστοι συστήθηκαν ως εκτελεστικά όργανα των δικαστικών αρχών της Σεβαστούπολης. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν τους Ουκρανούς πολίτες και τους παρέδωσαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Σεβαστούπολης. Από τη μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί το ρωσικό στόλο για άρνηση να υπακούσει στους νόμους της Ουκρανίας και να υλοποιήσει δικαστικές αποφάσεις της χώρας, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει το Σύμφωνο για την παραμονή του ρωσικού στόλου στην Κριμαία, η ισχύς του οποίου λήγει το 2017.

Τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκονται για μια ακόμη φορά σε ένταση. Τον Ιούλιο η Ουκρανία ανακοίνωσε την απέλαση δυο διπλωματών που, σύμφωνα με τις κατηγορίες των αρχών, ασχολούνταν με τη μίσθωση πληροφοριοδοτών και τη χρηματοδότηση φιλορωσικών οργανώσεων. Ως απάντηση η Ρωσία απέλασε δυο Ουκρανούς διπλωμάτες.

Στις 11 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ουκρανού ομολόγου του, Βίκτορ Γιούστσενκο, κατηγορώντας τον για εχθρική πολιτική απέναντι στη Ρωσία, για απομάκρυνσή του από τις αρχές του συμφώνου φιλίας και της συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Στις 24 Αυγούστου έγινε στη Μόσχα συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ντενίσοφ, με τον πρέσβη της Ουκρανίας στη Ρωσία, Κωνσταντίν Γκρισένκο, όπου εξετάστηκαν τα ζητήματα της ρωσικό-ουκρανικής συνεργασίας. Την ίδια ημέρα, νέο λάδι στη φωτιά των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες έριξε η ανακριτική επιτροπή της Εισαγγελίας της Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία, στον περσινό πόλεμο μεταξύ Νότιας Οσετίας και Γεωργίας (Αύγουστος 2008), στο πλευρό των Γεωργιανών στρατιωτών πολεμούσαν και Ουκρανοί εθνικιστές. Εχουν αναφερθεί τα ονόματα καθώς και ο αριθμός των εθνικιστών (περίπου 200 άτομα). Ο Ντ. Μεντβέντεφ στην πρόσφατη επίθεσή του κατά του Β. Γιούσενκο, υπογράμμισε πως οι Ουκρανοί προμήθευαν όπλα στη Γεωργία και έτσι «πλήρως μοιράζονται την ευθύνη, μαζί με την Τιφλίδα, για τα εγκλήματα που έχουν γίνει». Αυτές τις κατηγορίες τις απέρριψε η ουκρανική πλευρά.

Την ίδια ώρα η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία οξύνεται, αφού η χώρα βαδίζει προς προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΟΥΝΙΑΝ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κριμαίας (που εντάσσεται στο ΚΚ Ουκρανίας) σε ανακοίνωση του κατηγορεί την πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο για τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Ουκρανών στο Λβοφ και συγκεκριμένα πως στην Ουκρανία μπορεί να υπάρχει μόνο μια κρατική γλώσσα - η ουκρανική.

Οι κομμουνιστές της Κριμαίας, μιας περιοχής που κατοικείται βασικά από ρωσόφωνους, κατηγόρησαν την πρωθυπουργό για «ιδεολογική ενότητα με τους εθνικιστές», σημειώνοντας πως και η συγκεκριμένη πολιτικός, μαζί με τον Πρόεδρο Γιούστσενκο, στρέφονται κατά των σχέσεων με τη Ρωσία, υλοποιώντας μια πολιτική που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των αμερικανών, που επιδιώκουν μονοπωλιακά να ελέγξουν «τα ενεργειακά ρεύματα».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ