Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Εξαντλείται στις συστάσεις και τη μετάθεση ευθυνών

Τα μέτρα που μεταθέτουν την ευθύνη στην ΤΑ, στις ΜΚΟ και τους ιδιώτες επανέλαβε ο υπουργός Υγείας μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης

Η σημασία της ύπαρξης υπηρεσιών πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα σχολεία αναδεικνύεται ακόμα μια φορά
Η σημασία της ύπαρξης υπηρεσιών πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα σχολεία αναδεικνύεται ακόμα μια φορά
Την εμμονή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στα ημίμετρα που προβλέπονται σε σχετική εγκύκλιό του προς το υπουργείο Παιδείας και τα σχολεία, για την προστασία των μαθητών απ' τη «νέα γρίπη» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, τη στιγμή μάλιστα που τα σχολεία θεωρούνται απ' τους επιστήμονες «δεξαμενές για τη διάδοση του ιού στην κοινότητα», μετέφερε χτες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, ισχυρίστηκε ότι ανεδαφικές συστάσεις για την προστασία των μαθητών που περιλαμβάνονται στη σχετική εγκύκλιο - ένα μέτρο απόσταση ανάμεσα στα θρανία, καθάρισμα χώρων σε κάθε διάλειμμα, κλπ. - είναι επαρκείς και θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. «Οι συνθήκες υγιεινής στα σχολεία πάντοτε υπήρχαν και υπάρχουν», είπε ο υπουργός, προσπαθώντας να κρύψει την απουσία υπηρεσιών πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα σχολεία, όταν, π.χ., εδώ και χρόνια στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν καν σαπούνι και χαρτί. Η ίδια προχειρότητα επιδεικνύεται και στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση και «πετάει το μπαλάκι» σε πρυτάνεις και διοικούσες επιτροπές να φροντίσουν από την ενημέρωση φοιτητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού, μέχρι και για την αγορά του υλικού που πρέπει να διαθέτει το κάθε ίδρυμα (φάρμακα, μάσκες, κλπ.).

Χτες, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι η «νέα γρίπη» κινείται ως «κινούμενη άμμος» και υπάρχει σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς για τις ευπαθείς ομάδες, τα εμβόλια και το πόσο ασφαλή είναι, κλπ. Συνόψισε ξανά τα «μέτρα», που περιλαμβάνουν κυρίως τη μετάθεση της ευθύνης για την προστασία απ' τη γρίπη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους ιδιώτες γιατρούς. Οπως είπε, αποφασίστηκε το ΙΚΑ να συνδράμει με 158 εμβολιαστικά κέντρα και 100 πρωτοβάθμια ιατρεία γρίπης - τη στιγμή που οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα απ' την έλλειψη του αναγκαίου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, τις πολύμηνες λίστες αναμονής για τους ασφαλισμένους, κλπ.

Οπως ανακοινώθηκε, η έγκριση του εμβολίου για τη «νέα γρίπη» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται στα μέσα Οκτώβρη, ενώ η χώρα θα παραλάβει τα πρώτα εμβόλια μέσα στο Σεπτέμβρη. Ο υπουργός μετέφερε τις εκτιμήσεις επιστημόνων ότι ενδεχόμενη έξαρση της γρίπης θα κρατήσει λιγότερο στην Ελλάδα, διότι είναι μικρότερη η χειμερινή περίοδος απ' ό,τι σε άλλες χώρες.

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα είναι 1.839. Εχουν καταγραφεί εννέα σοβαρά περιστατικά - τέσσερα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, δύο που είναι σε φάση ανάρρωσης και τρία ακόμα άτομα πήραν εξιτήριο θεραπευμένα. Με πνευμονία έχουν νοσήσει 43 άτομα και έχουν ιαθεί πλήρως τα 37. Οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 1% των κρουσμάτων χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο και το 95% όσων νοσηλεύτηκαν έχουν ήδη ιαθεί πλήρως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ