Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση οικονομικής «αναθέρμανσης»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας και του εμπορίου στη Δ. Οχθη φέρονται να συζήτησαν, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης, Σιλβάν Σαλόμ, και ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης του Προέδρου Αμπάς, Μπάσαμ Χούρι.Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών, η οποία, όμως, τόσο κατά την ισραηλινή κυβέρνηση όσο και κατά την παλαιστινιακή προεδρία δε θα πρέπει να ερμηνευτεί ως πρώτο βήμα επανέναρξης των, μεταξύ τους, «ειρηνευτικών συνομιλιών».

Η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει ότι για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να «παγώσει» ολοκληρωτικά η εποικιστική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Αυτό το επανέλαβε, χτες, και ο Πρόεδρος Αμπάς, μετά από συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο στη Μαδρίτη, θέτοντας ως όρο μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της ισραηλινής πλευράς για να υλοποιηθεί μια ενδεχόμενη τριμερής συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Εντούτοις, γεγονός είναι ότι η πραγματοποίηση της χτεσινής συνάντησης θα μπορούσε κανείς να πει ότι εντάσσεται σε αυτό που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει ως «σχέδιό» του για «προσέγγιση με τους Παλαιστινίους». Σε αυτό το «σχέδιο», η οικονομική συνεργασία χαρακτηρίζεται πρώτο βήμα.

Χτες, στο περιθώριο της συνάντησης αυτής, απελευθερώθηκαν εννιά βουλευτές της «Χαμάς» που είχαν συλληφθεί το 2006.

  • Στην υποσαχάρεια Αφρική, με πρώτους σταθμούς την Αιθιοπία, την Ουγκάντα και την Κένυα, περιοδεύει από χτες, συνοδευόμενος από επιχειρηματίες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, με απώτερο στόχο τη μείωση της ιρανικής επιρροής στην περιοχή, διά της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ