Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
Αμέτρητα προβλήματα για γονείς και παιδιά

Κοινή ανακοίνωση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» και του ΠΑΜΕ

Τα αμέτρητα προβλήματα των δημοτικών Παιδικών Σταθμών της Καβάλας, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ, καταγγέλλουν, με δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων, η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

«Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Πρόνοια, η Υγεία, η Παιδεία πρέπει να είναι προσωπική υπόθεση και μετακυλίουν την ευθύνη στην οικογένεια και στο γονιό», υπογραμμίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους η δημοτική παράταξη στο Δήμο Καβάλας, ΔΑΣ, και το ΠΑΜΕ. «Ολες οι κυβερνήσεις μετά το 2001, πιστές στην εμπορευματοποίηση των πάντων και στη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις ανταγωνιστικές που λεηλατούν το εισόδημα των εργαζομένων, παρέδωσαν τη φροντίδα και μέριμνα των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση και αυτή πέρασε το κόστος στους γονείς», σημειώνουν.

Οπως καταγγέλλουν, εκατοντάδες γονείς της Καβάλας αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα τροφεία, που ξεκινούν από 50 και φτάνουν τα 250 ευρώ το μήνα, χώρια το χαράτσι της εγγραφής. Στην επιβάρυνση αυτή προστίθεται η ανησυχία για το είδος διαπαιδαγώγησης και ανάπτυξής τους, όταν τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και της ακαταλληλότητας των κτιρίων είναι σοβαρά. Το ΠΑΜΕ και η ΔΑΣ επισημαίνουν ότι εξαιτίας της δυσαρέσκειας των γονιών από τις προσφερόμενες υπηρεσίες φέτος μειώθηκαν τα παιδιά από 718 στα 610.

Καταγράφοντας τα προβλήματα υπογραμμίζουν:

«Από τις προβλεπόμενες στον (απαρχαιωμένο) οργανισμό 163 θέσεις προσωπικού καλύπτονται μόνον οι 68 και θα συμπληρωθούν με 20 συμβασιούχους 8 μηνών, που δεν έχουν προσληφθεί ακόμα και πιθανόν αργότερα με συμβασιούχους έργου, "εθελοντές" εξαναγκασμένους στις χειρότερες εργασιακές σχέσεις. Αρχίζει νέος Γολγοθάς συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης και περικοπές μισθών και δικαιωμάτων.

Ενώ οικόπεδα Παιδικών Σταθμών "μεταμορφώθηκαν" σε οικοδομές και παιδικές χαρές (Ναυπλίου, Λιμενικά, Αμύντα κ.ά.), τρία κτίρια που φιλοξενούσαν Παιδικούς Σταθμούς (Αγ. Λουκά, Λυσιμάχου, ΠΙΚΠΑ) κρίθηκαν ακατάλληλα και εγκαταλείφθηκαν. Αναπληρώθηκαν μόνο από ένα σύγχρονο κτίριο, αυτό της Νεάπολης, που επιτέλους εδέησαν να λειτουργήσουν μετά από δύο χρόνια αχρησίας. Ελπίζουμε να μην έχουν την τύχη του τα κατασκευαζόμενα νέα κτίρια στα Καλαφατιά και στη Λυσιμάχου. Ηδη πάντως ο αριθμός των κτιρίων μειώθηκε και θα μειωθεί κι άλλο. Αντίθετα, οι Σταθμοί θα 'πρεπε να απλωθούν σε κάθε συνοικία.

Το παιδαγωγικό πρόγραμμα διαμορφώνεται χωρίς την εποπτεία και την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό. Οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων δεν αρκούν.

Το πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", για την υποτιθέμενη ενίσχυση των ευπαθών ομάδων, καλύπτει στην πόλη μας, από τα 610 παιδιά, μόνο 58 θέσεις στον μοναδικό πιστοποιημένο δημοτικό Παιδικό Σταθμό (Τήνου) και 12 σε ιδιωτικό».

Η ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ καλούν εργαζόμενους και γονείς να διεκδικήσουν αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς και Δημόσια Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων, τέτοιας ποιότητας που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Να καταδικάσουν τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ