Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Επικύρωσε το ρόλο των δήμων ως μεσαζόντων του κεφαλαίου

Τους στόχους της ΕΕ για την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας υιοθέτησε η Ενωση στο συνέδριο της Κοζάνης

Τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας υιοθέτησε το συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με θέμα «Ενέργεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση - Προβλήματα και προοπτικές», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χtες στην Κοζάνη.

Στην κατεύθυνση αυτή προτάθηκε η ανάληψη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) συγκεκριμένων δράσεων, όπως η κατάρτιση και υποβολή Σχεδίων Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, η προσαρμογή δομών για την επίτευξη του στόχου της εξοικονόμησης ενέργειας, της μείωσης των εκπομπών και της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε οι δήμοι να γίνουν «πράσινοι». Παράλληλα, υιοθετήθηκε η ανάγκη εκστρατείας ενημέρωσης του κόσμου, ώστε προφανώς να περάσουν μια σειρά από δράσεις που σχετίζονται με το ξεπούλημα ουσιαστικά του ορυκτού πλούτου και της ενέργειας στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο προτείνεται η ανάπτυξη της λεγόμενης «πράσινης» ενέργειας, με όρους συνεργασίας της ΤΑ με το κεφάλαιο και συγκεκριμένα με κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, από κοινοτικά προγράμματα, από το χρηματοπιστωτικό τομέα, από Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.

Παράλληλα, το συνέδριο ζητά να παρθούν τολμηρές αποφάσεις στο θέμα της χωροθέτησης των ενεργειακών επενδύσεων και να αναδειχθούν οι περιοχές που έχουν ιστορική συμβολή στην ενεργειακή παραγωγή (Δυτ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη, Αλιβέρι) σε Κέντρα Ενεργειακής Τεχνολογίας. Βέβαια, η μέχρι σήμερα πρακτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δείχνει ότι συνηγορεί στην παράδοση της ενέργειας στους ιδιώτες. Γι' αυτό δεν απαιτεί την αποκατάσταση εδαφών, τα λιγνιτωρυχεία της Βεύης και της Βεγόρας να μην ξεπουληθούν στους ιδιώτες. Δεν απαιτεί πλήρη 100% χρηματοδότηση από τους πόρους της κεντρικής εξουσίας για επέκταση της τηλεθέρμανσης που θα καλύπτει σημαντικό μέρος της Δυτικής Μακεδονίας, δωρεάν ενέργεια και φθηνή θέρμανση για τα λαϊκά νοικοκυριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ