Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς ρύθμιση οι μισοί διαβητικοί

Λιγότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας που πάσχουν από το συνηθέστερο τύπο του Διαβήτη (Τύπου 2) είναι ρυθμισμένοι - δηλαδή έχουν την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση - με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αρνητικές επιπλοκές στην υγεία τους, αλλά και να επιφέρουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στην Ελλάδα υπάρχουν 850.000 διαβητικοί, εκ των οποίων είναι ρυθμισμένοι μόλις το 46%. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν αφ' ενός την έλλειψη ερευνών μέσα στο γενικό πληθυσμό, αλλά και τη μη ολιστική - όπως τη λένε οι επιστήμονες - προσέγγιση του ασθενούς, έστω και με τα δεδομένα του σημερινού συστήματος. Δηλαδή, ο ασθενής δεν αντιμετωπίζεται ολόπλευρα και όταν ακόμα προσεγγίσει τις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΔΥ, ένα ικανοποιητικά ρυθμισμένο άτομο με Διαβήτη Τύπου 2 κοστίζει στο δημόσιο σύστημα υγείας 983 ευρώ ετησίως, ενώ για έναν μη ρυθμισμένο - ασθενή το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 1.570 ευρώ. Το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των 850.000 ατόμων στην Ελλάδα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,4% των δαπανών Υγείας. Αν συνυπολογιστεί και το κόστος των επιπλοκών από το διαβήτη, το κόστος εκτινάσσεται στα 2,3 δισεκατομμύρια ή 12% των συνολικών δαπανών Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ