Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αναθέτει καθήκοντα υγειονομικού σε διοικητικούς υπαλλήλους

Καταγγελία της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο σωματείο των εργαζομένων του δήμου

Σε διοικητικούς υπαλλήλους και σε νηπιαγωγούς αναθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τη διαχείριση της ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης στους 19 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που λειτουργεί. Η διοίκηση του δήμου αποδεικνύει με εγκληματικό τρόπο την αδιαφορία της για τον εργαζόμενο λαό και τα παιδιά του, αναθέτοντας στους υπαλλήλους να αναλάβουν καθήκοντα υγειονομικού. Θεωρεί κόστος, που πρέπει να μειώσει, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όχι μόνο για τους εργαζόμενους των υπηρεσιών του δήμου, αλλά και για τα νήπια που «φιλοξενεί» έναντι αμοιβής (τροφείων) στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Το γεγονός αποκαλύπτεται από έγγραφο της διεύθυνσης κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου που στάλθηκε στις 31 Αυγούστου στο προσωπικό των παιδικών σταθμών με θέμα «Ορισμός υπευθύνων διαχείρισης της "νέας γρίπης"». Στο έγγραφο ορίζονται ονομαστικά συγκεκριμένοι διοικητικοί υπάλληλοι νηπιαγωγοί ως υπεύθυνοι και αναφέρονται συγκεκριμένα οι αρμοδιότητές τους.

Στα βασικά καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους είναι ανάμεσα σε άλλα: «Ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται σε όλη τη διάρκεια της Πανδημίας Γρίπης. Η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση κάθε "κρούσματος" στο χώρο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και η καταγραφή του. Επίσης η ενημέρωση του προσωπικού του Σταθμού για τα ομαδικά και ατομικά μέτρα υγιεινής».

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), η παράταξη του ΠΑΜΕ στο σωματείο των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει την πολιτική της διοίκησης του δήμου και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη λήψη άμεσων μέτρων που θα πάρουν μόνιμο χαρακτήρα και επιστημονική ενημέρωση. Να απαιτήσουν μεταξύ άλλων: Το γραφείο υγιεινής και ασφάλειας να ενισχυθεί με όσο προσωπικό απαιτείται (γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς ασφαλείας), με μόνιμη σχέση εργασίας. Αμεσα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και κινητές μονάδες του να ξεκινήσει ενημέρωση στους χώρους εργασίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα να δοθεί στους παιδικούς σταθμούς, αφού πέρα από τους εργαζόμενους πρέπει να ενημερωθούν και οι γονείς. Να αρχίσουν ιατρικές εξετάσεις, εντοπισμός και καταγραφή των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (με χρόνιες παθήσεις, ειδικότητες, χώροι εργασίας κλπ.).

Τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Ελεγχο των χώρων εργασίας αν πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας. Να εξοπλιστούν ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων τα εργοτάξια. Σωστή καθαριότητα και απολύμανση χώρων και μέσων εργασίας όπου χρειάζεται, να δοθούν πρόσθετα μέσα ατομικής προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ