Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη αν πιστέψουν στο δίκιο τους

Π. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ): Κυρία Παπαρήγα, συναντά κανείς τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότερο ανθρώπους οι οποίοι έχουν τη διάθεση να απόσχουν πάλι από τις εκλογές και μάλιστα πάρα πολλοί από αυτούς δηλώνουν την αποστροφή τους για την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων. Χτες σας άκουσα να απευθύνεστε και σε αυτούς τους ψηφοφόρους και μάλιστα είχατε έναν πολύ ωραίο διάλογο με κάποιους από τους εργαζόμενους και τους παρευρισκόμενους. Δίπλα μου, όμως, την ώρα που απαντούσατε, άκουσα κάποια κυρία να αναρωτιέται, αν ο μισθός των 1.400 ευρώ, που εσείς υποστηρίζετε ως κατώτατο, στις σημερινές συνθήκες έχει ρεαλιστική βάση. Τι έχετε να απαντήσετε σ' αυτόν τον κόσμο;

AΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Πρώτον: Αποστροφή γιατί; Η αποστροφή οφείλεται στο ότι η ζωή του κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερη. Πίστεψε ότι η ΝΔ, επιστρέφοντας στη διακυβέρνηση, θα είναι καλύτερη, όπως παλιότερα πίστεψε ότι, η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, θα είναι επίσης κάτι καλύτερο. Αισθάνεται αγανάκτηση, δυσαρέσκεια, αηδία. Η αηδία πού αναφέρεται; Στο ότι τον κορόιδεψαν, τον πρόδωσαν. Αυτό όμως δεν αρκεί για να αλλάξει πολιτική. Ποιος το παίρνει υπόψη; Ο ΣΕΒ παίρνει υπόψη την αποστροφή και την αηδία; Οχι! Θέλει ψηφοφόρους συνένοχους στην κυρίαρχη πολιτική. Δεν τους νοιάζει, αν ψηφίζει κάποιος ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ σιχτιρίζοντας και αηδιασμένος. Η ψήφος μετράει. Πρέπει κάτι να βάλουμε στη θέση αυτής της αηδίας.

Τώρα, τι μπορεί να συμβαίνει. Πολλά πράγματα. Ενα είναι ότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και άλλος δρόμος. Κακώς. Δεν μπορεί να υπάρχει μονόδρομος. Η ιστορία θα είχε σταματήσει στην αρχαιότητα έτσι.

Δεύτερον: Ενδεχομένως καταλαβαίνουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, όμως δεν είναι αποφασισμένοι να «βάλουν πλάτη». Εμείς ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα θα «βάλουν πλάτη». Ο λαός θα βάλει τη σφραγίδα του σε αυτή την υπόθεση. Δεν είναι το ΚΚΕ μόνο του.


Επομένως, εμείς αυτό που κάνουμε, είναι να τους ενημερώσουμε, να τους προειδοποιήσουμε ότι αν χαθεί πολύτιμος χρόνος τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα και να διορθωθούν αύριο και να γίνει καλύτερος ο συσχετισμός.

Δεν είναι ότι κάθε μέρα που χάνεται γίνεται χειρότερη η ζωή σου. Η αντιστροφή της κατάστασης, η οικοδόμηση - αν θέλετε - μιας νέας κατάστασης, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Τώρα, για τα 1.400 ευρώ. Λέει το ΠΑΣΟΚ, «θα δώσω μισθούς λίγο πάνω από τον πληθωρισμό». Κατ' αρχήν να μας πει το ποσό. Τι θα πει λίγο πάνω από τον πληθωρισμό; Αυτό δεν λέει τίποτα. Ο πληθωρισμός μαγειρεύεται. Αλλά λίγο πάνω από τον πληθωρισμό θέλουμε; Εδώ επί 15ετία το εισόδημα μειώνεται σχετικά ή απόλυτα. Βρισκόμαστε στις αρχές του '80 στο εισόδημα. Και σε χειρότερες καταστάσεις, γιατί η Παιδεία έχει γίνει πιο ακριβή, η Υγεία έχει γίνει πιο ακριβή, δεν είναι μόνο το εισόδημα.

Εμείς λέμε 1.400 ευρώ. Γιατί; Δεν υπάρχουν τα λεφτά; Κατ' αρχήν αυτός που παράγει τον πλούτο δεν δικαιούται να ζητήσει 1.400 ευρώ; Αν πάμε στη λογική ότι δεν υπάρχουν χρήματα, τότε με συγχωρείτε, αλίμονο αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατάφερναν να πείσουν εργαζόμενο άνθρωπο ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Τα χρήματα δεν εξανεμίζονται. Ακόμα και την ώρα της κρίσης 5,5 δισ. ευρώ είναι τα κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών. Είναι λιγότερα από ό,τι ήταν το 2008, είναι πάνω από το 2004. Λοιπόν;

Τα χρήματα δεν εξανεμίζονται, δεν έγινε η πυρκαγιά και τα έκαψε. Τα χρήματα, είτε με τη μορφή χρηματικού κεφαλαίου, είτε υλικού κεφαλαίου, υπάρχουν. Αυτά όμως συγκεντρώνονται σε λιγότερα χέρια. Τα παίρνουν από το λαό - ό,τι παράγει - και τα δίνουν στους λίγους. Και μάλιστα τα περισσότερα νόμιμα. Οποιος λοιπόν δεν πιστεύει ότι 1.400 ευρώ είναι ρεαλιστικός μισθός, τότε με συγχωρείτε, θα δουλεύει δυο μήνες το χρόνο και θα λέει κι ευχαριστώ. Δε φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοιοι.


Εμείς δε μένουμε στα 1.400 ευρώ. Λέμε το εξής πράγμα: πέρα από τις συντάξεις, - γιατί αυτό έχει αντίκτυπο και στη σύνταξη, δεν μπορείς να μιλάς για αύξηση των συντάξεων όταν οι μισθοί είναι 700 ευρώ. Πρέπει να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Και ταυτόχρονα μιλάμε για τις παροχές στην Παιδεία και στην Υγεία. Παιδεία δωρεάν. Να μην πληρώνεις τίποτα. Και να φύγουν απ' τη μέση όλοι όσοι ανεβάζουν το κόστος στην Παιδεία. Υγεία: Δωρεάν. Τώρα ενώ έχεις χαμηλό μισθό και κρατήσεις, πληρώνεις περισσότερα για την Υγεία.

Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Αναμφισβήτητα αυτά που προτείνουμε εμείς δε μπορεί να βγουν απευθείας από την κάλπη. Αλλά, αν έχει στο νου του ο εργαζόμενος τι δικαιώματα έχει, εάν έχει στο νου του ότι μπορούσε να ζήσει πολύ καλύτερα απ' ό,τι ζει σήμερα και μάλιστα κάθε μέρα να είναι καλύτερη και κάθε χρόνος καλύτερος απ' τον άλλο, εάν έχει στο νου του πού θέλει να πάει, τότε μπορεί ν' αποσπάσει ορισμένες κατακτήσεις και κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες. Αν όμως δεν πιστεύει στο δίκιο και στη δύναμή του, τότε θα χάσει πάρα πολλά αύριο.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ