Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ
Συνέχιση του πολύμορφου αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη συνέχιση του επιβαλλόμενου αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, παρά τις όποιες εξαγγελίες του περί «αλλαγής» της πολιτικής των ΗΠΑ, και μέσα, αλλά και έξω από τη χώρα.

Με ανακοίνωσή του προς την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και τον υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιθνερ, που φέρει ημερομηνία 11η Σεπτέμβρη, που, όμως, δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις τη Δευτέρα (μέρα λήξης του Νόμου), ο Ομπάμα παρέτεινε για έναν ακόμα χρόνο την εφαρμογή του αποκλεισμού, μέσω του Νόμου για το Εμπόριο με τον Εχθρό (Trading With the Enemy Act), υποστηρίζοντας πως η ενέργεια αυτή «εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ».

Πάντως, πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν χτες πως η συγκεκριμένη κίνηση του Ομπάμα ήταν «συμβολική», καθώς η τελική απόφαση θα παρθεί από το Κογκρέσο, θέλοντας έτσι να υποβαθμίσουν την πολιτική αυτή απόφαση και, παράλληλα, να προβάλουν την απόφασή του για μερική άρση της απαγόρευσης των ταξιδιών στους Κουβανοαμερικάνους στο Νησί της Επανάστασης.

Η ουσία, ωστόσο, παραμένει πως η Κούβα, από το 1962, υπόκειται σε έναν πρωτοφανή οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό από τις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ με σκοπό το «στραγγαλισμό» του κουβανικού λαού και την παράδοσή του στις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές βλέψεις για την περιοχή. Η πολιτική του αποκλεισμού υιοθετήθηκε σε νόμο το 1992 και, όπως υποστηρίζει, θα παραμείνει όσο το καθεστώς του Κάστρο αρνείται να εκδημοκρατίσει τη χώρα και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα... Στη συνέχεια το 1996, το Κογκρέσο υιοθέτησε το Νόμο Χελμς - Μπάρτον, που με την εκβιαστική του διάταξη επιτρέπει σε αμερικανικά δικαστήρια να επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις στην Κούβα. Πρόκειται για ένα νόμο που στην ουσία αντίκειται στις διατάξεις του Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου.

Υπενθυμίζεται πως από τη στιγμή της επιβολής του ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει ζημιές αξίας πάνω από 93 δισεκατομμύρια δολάρια, 1,6 φορά το ΑΕΠ της χώρας και περίπου 12 φορές το κουβανικό εξωτερικό χρέος. Και σ' αυτούς τους αριθμούς δεν έχουν υπολογιστεί τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιών που έχουν προκληθεί από τρομοκρατικές επιθέσεις και άλλες εχθρικές πράξεις ενάντια στον κουβανικό λαό από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους μισθοφόρους της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ