Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ – ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Συναντήσεις ενεργειακής συνεργασίας...

...και αντίδραση από το Ιράν

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τους ηγέτες των χωρών της Κεντρικής Ασίας. Συγκεκριμένα, στις 11 Σεπτέμβρη στην πόλη Ορενμπούργκ, στα πλαίσια του 6ου φόρουμ συνεργασίας Ρωσίας - Καζαχστάν, ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Καζαχστάν, Ν. Ναζαρμπάεφ, και υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών που αφορούν την ενέργεια, καθώς και τη στρατιωτικο-τεχνική σφαίρα.

Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ντ. Μεντβέντεφ με τον Πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Γκ. Μπερντιμουχαμέντοφ. Στη συνάντηση υπήρξε συμφωνία για το ρωσικό σχέδιο κατασκευής του παρακάσπιου αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό των άλλων αγωγών μέσω των οποίων εξάγεται το τουρκμενικό φυσικό αέριο στη Ρωσία. Υπογράφτηκε επίσης συμφωνία για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε κοίτασμα που ανήκει στο Τουρκμενιστάν στην Κασπία θάλασσα. Ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου «Ιτέρα», Ιγκορ Μακάροφ, δήλωσε πως «η πρόβλεψη της εξόρυξης σ' αυτό το κοίτασμα είναι 160 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου, καθώς και 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα παράλληλου φυσικού αερίου».

Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε πως και τα τρία γειτονικά κράτη είναι στρατηγικοί εταίροι που έχουν πολλά οικονομικά σχέδια, πολύ καλές και κοινές πολιτιστικές παραδόσεις.

Οι συναντήσεις των 3 προέδρων και η επιβεβαίωση της συμφωνίας τους στον παρακάσπιο αγωγό, που προωθεί η Ρωσία μέσω των εδαφών της, παρουσιάστηκε από τα ρωσικά ΜΜΕ ως επιτυχία στη διαμάχη κατά του «Ναμπούκο».

Στη συνέχεια, στην πόλη Ακτάου του Καζαχστάν, πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών τεσσάρων χωρών - της Ρωσίας, του Τουρκμενιστάν, του Αζερμπαϊτζάν και του Καζαχστάν, όπου συζητήθηκαν όχι μόνο οι προοπτικές συνεργασίας, αλλά και τα παγκόσμια προβλήματα, όπως η διεθνής οικονομική κρίση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των 4 παρακάσπιων χωρών, πως στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας, η συγκεκριμένη συνάντηση προκάλεσε την αντίδραση της Τεχεράνης. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτακί, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στους πρέσβεις των τεσσάρων χωρών, για το ότι η 5η χώρα της Κασπίας, το Ιράν, δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση. Στη δήλωσήη του ο Ιρανός υπουργός υπογράμμισε πως κάθε συζήτηση του νομικού καθεστώτος της Κασπίας χωρίς συμμετοχή του Ιράν δεν θα οδηγήσει σε ορθή λύση. «Η συζήτηση του προβλήματος χωρίς συμμετοχή μιας ή μερικών πλευρών δεν είναι δυνατή, αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα», σημείωσε ο Μοτακί.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ