Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΙΚΑ
«Φλέβα» κερδοφορίας της φαρμακοβιομηχανίας

Το 47,8% των δαπανών απ' το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας

Την πρόσδεση των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στην κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας αποδεικνύουν τα στοιχεία για τις δαπάνες του ΙΚΑ που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο διοικητής του Οργανισμού Θεόδωρος Αμπατζόγλου, με αφορμή την παρουσίαση του Συστήματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το 47,8% των παροχών Υγείας του ΙΚΑ για το 2009 (βλ. πίνακα) είναι για φάρμακα και αντιστοιχούν σε 2,19 δισ. ευρώ σε σύνολο 4,578 δισ. ευρώ, όταν, για παράδειγμα, η πρόληψη απορροφά μόλις το 0,4% (ή 19 εκατ. ευρώ) και αυτών των κουτσουρεμένων κονδυλίων. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν την απροκάλυπτη ενίσχυση του κεφαλαίου που δρα στο χώρο του φαρμάκου. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - του Ινστιτούτου του ΣΕΒ - το 2007 το 42,3% των δαπανών Υγείας των Ταμείων ήταν για φάρμακα, που το 2006 σε απόλυτους αριθμούς ανήλθε σε 2,566 δισ. ευρώ, όταν το 2001 ήταν 1,077 δισ. ευρώ. Και το ΙΚΑ συνεισφέρει το μεγαλύτερο κομμάτι σε αυτή την «πίτα» των ασφαλιστικών ταμείων προς τη φαρμακοβιομηχανία.

Τα άλματα στις φαρμακευτικές δαπάνες των Ταμείων μαζί με τα χαράτσια συμμετοχής των λαϊκών στρωμάτων στα φάρμακα, εξασφαλίζουν απ' τις μεγαλύτερες κερδοφορίες στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας. Ετσι το 2006 - όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ - 102 επιχειρήσεις του κλάδου είχαν μεικτά κέρδη 1,73 δισ. ευρώ (από 1,57 δισ.. το 2005) και καθαρά κέρδη 396,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μια αύξηση 12% σε σχέση με το 2005.

Ενας απ' τους τρόπους που οι φαρμακοβιομηχανίες διασφαλίζουν αυτά τα υπερκέρδη είναι η υποκατάσταση των λεγόμενων «παλιών» - και φτηνών - φαρμάκων με «νέα» πανάκριβα φάρμακα. Δηλαδή, τα φάρμακα χρησιμοποιούνται απ' τις φαρμακοβιομηχανίες - με τις ευλογίες των κυβερνήσεων του δικομματισμού - ως μέσο για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους και όχι ως αγαθό για τις λαϊκές ανάγκες. Ετσι οι διορισμένες απ' τις κυβερνήσεις διοικήσεις στα Ταμεία στρέφονται σε περικοπές για τα λαϊκά στρώματα με αφορμή - υπαρκτές σε αρκετές περιπτώσεις - κατευθυνόμενες ή υπερβολικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων προσδοκώντας, όπως αναφέρθηκε χτες, περιστολή δαπανών μέχρι και 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτό ακριβώς γίνεται και τώρα με το Σύστημα για τη Διαχείριση των συνταγών, το οποίο παρουσιάστηκε και ως τρόπος για την είσπραξη του περίφημου REBATE. Δηλαδή, της επιστροφής στα Ταμεία απ' τις φαρμακευτικές εταιρείες ενός 3% απ' τις συνολικές εισπράξεις απ' τα φάρμακα, το οποίο δεν εφάρμοσε ποτέ η κυβέρνηση της ΝΔ παρότι το θεσμοθέτησε το 2005!

Ακόμα και αυτό το Σύστημα Διαχείρισης των συνταγών αντί να γίνει, εξαρχής, κτήμα του ΙΚΑ εκχωρήθηκε για δύο χρόνια στη μειοδότρια εταιρεία με αντίτιμο 6,5 εκατ. ευρώ.

Ανθρακες και η ρύθμιση χρεών

Ανθρακες για τα έσοδα του ΙΚΑ αποδείχτηκε και η τελευταία ρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ. Απ' τους 200.000 οφειλέτες επιχειρηματίες υπέβαλαν αίτηση για ρύθμιση των χρεών επικαλούμενοι και την οικονομική κρίση μόλις το 50%. Απ' αυτές τις αιτήσεις διεκπεραιώθηκαν 51.000 και το ΙΚΑ εισέπραξε 96 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή στην προοπτική να εισπράξει 759 εκατ. ευρώ για τα επόμενα οχτώ χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ