Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
«Κάτω τα χέρια από το Συνδικάτο μας»!

Τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα καθόρισαν χτες οι μεταλλεργάτες, σε μια από τις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που έχει «δει» ο κλάδος και απάντησαν σε όσους προσπαθούν να χτυπήσουν το ταξικό τους συνδικάτο

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα όπου οι μεταλλεργάτες έκαναν τη Γενική τους Συνέλευση

ΛΕΠΙΔΗΣ

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα όπου οι μεταλλεργάτες έκαναν τη Γενική τους Συνέλευση
Με το κεφάλι ψηλά οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αλλά και όλου του Πειραιά, εφοδιασμένοι με τη δύναμη της ταξικής πάλης και καθοδηγητή την ταξική εργατική τους οργάνωση το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά που διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού, τραβάνε μπροστά. Εντείνουν τον αγώνα τους, με νέες κινητοποιήσεις που ξεκινούν από τη Δευτέρα 28 του μήνα, για το μεροκάματο, ενάντια στο μαρασμό της Ζώνης, για να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους, για να «πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία». Αυτό αποφάσισαν χτες το απόγευμα, ομόφωνα, στη διάρκεια μιας από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις που έχει «δει» ο κλάδος. Οι ομόφωνες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης (το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά αποδείχθηκε πολύ μικρό για να «χωρέσει» όλους τους εργάτες που έσπευσαν να συμμετέχουν), ήταν ταυτόχρονα και η απάντηση του κλάδου σε αυτούς που επιχείρησαν να μεθοδεύσουν τη διάσπαση και διάλυσή του. Ηταν η απάντηση των μεταλλεργατών σε τμήμα των εργοδοτών, των εφοπλιστών, που από κοινού με το προπύργιο του ΠΑΣΟΚ την ΠΑΣΚΕ και κάποια συνονθυλεύματα αυτοαποκαλούμενα «αριστερά», είχαν «βάλει μπροστά» τους μηχανισμούς τους, για να «συστήσουν» ένα άλλο «σωματείο», με αποστολή να αξιοποιήσει την κρίση και τη μεγάλη ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, για να μετατρέψει τη Ζώνη σε απέραντο εργασιακό γκέτο.

Οπως αποφάσισε η γενική συνέλευση, τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στη πύλη της Ζώνης και από εκεί θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία με κατεύθυνση την Αθήνα. Σταθμός της θα είναι το υπουργείο Απασχόλησης και θα καταλήξει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Διεκδικούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους ανέργους 1.500 ευρώ με προϋπόθεση μηδέν ως 100 ένσημα για το 2009. Τακτική επιδότηση στους ανέργους 1.500 ευρώ μέχρι να βρουν δουλειά στην ειδικότητά τους. Ο χρόνος ανεργίας να είναι ασφαλίσιμος και συντάξιμος. Συνταξιοδότηση στο 80% του μεροκάματου σε όσους μεταλλεργάτες είναι πάνω από 55 ετών. Μέτρα για να έρθουν δουλειές στη Ζώνη (π.χ. εξοπλιστικά προγράμματα, ακτοπλοΐα κ.ά.), έργα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της. Πάγωμα όλων των δόσεων των δανείων κ.ά.

«Το σωματείο είναι η δύναμή μας»

Οπως εκτιμήθηκε στη γενική συνέλευση και ανέφερε εισηγητικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σ. Πουλικόγιαννης, τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δε θέλουν, όποιο και να έρθει στην κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, να έχουν το «αγκάθι» της αγωνιστικής δράσης των μεταλλεργατών. Θέλουν τη διάσπαση και αποδυνάμωση του κλάδου, να πάρουν πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις του, όπως το 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο και ταυτόχρονα να στείλουν το μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη, ότι το 65ωρο, η δουλειά χωρίς δικαιώματα, είναι «μονόδρομος». Είναι εξίσου προκλητικό ότι για να περάσουν τους σχεδιασμούς τους χρησιμοποιούν την ανεργία που αυτοί δημιούργησαν εφαρμόζοντας την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Η μαζικότητα της γενικής συνέλευσης, η οργή των μεταλλεργατών για αυτούς τους σχεδιασμούς, ανάγκασε τους «πρωτεργάτες» των σχεδιασμών σε υποχώρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ αναγκάστηκε να βγει στη συνέλευση και να απολογηθεί.

Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν καταπέλτης: «Δε θα αφήσουμε κανέναν να διασπάσει το σωματείο μας. Αυτό είναι η δύναμή μας», «ο δρόμος του αγώνα θα φέρει τη δουλειά. Και θα πάμε για δουλειά με το κεφάλι ψηλά» ήταν ορισμένες φράσεις που κυριάρχησαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από την απεργία και τις εκλογές να βγει πιο δυνατό το συνδικάτο (2014-11-21 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση (2012-10-16 00:00:00.0)
«Δε θα γίνουμε φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό» (2012-01-17 00:00:00.0)
Μαχητικά σε νέες κινητοποιήσεις (2009-10-09 00:00:00.0)
Τους θέλουν εύκολη λεία στα χέρια της εργοδοσίας (2009-09-18 00:00:00.0)
«Κακιά σκουριά δεν πιάνει» (2004-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ