Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Χρειάζεται ένα ρωμαλέο, ενωτικό, ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες το απόγευμα στην Πάτρα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η εισηγητική ομιλία της έχει ως εξής:

«Tώρα αρχίζουν και φαίνονται οι συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων, αυτών που έχουν μικρομάγαζα. Τώρα θα φανούν ακόμα περισσότερο στη ζωή των μικροϊδιοκτητών αγροτών, των μικρών παραγωγών. Οι συνέπειες της κρίσης θα φανούν πάνω στο έδαφος που, εδώ και 20 χρόνια, σταδιακά οι εργαζόμενοι έχουν χάσει πολλά απ' τα δικαιώματά τους, έχουν αδειάσει οι τσέπες τους, έχουν χάσει δικαιώματα στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Παιδείας, παντού. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι τα επόμενα χρόνια οι συνέπειες απ' την κρίση θα είναι οδυνηρές. Τώρα, λοιπόν, πολύ περισσότερο από ποτέ, από τις 5 Οκτώβρη και μετά, χρειάζεται ένα ρωμαλέο, ενωτικό, ριζοσπαστικό κίνημα, ένα γερό και αδιαπέραστο από κάθε διαιρετική προσπάθεια και από τα ιδεολογήματα που ακούμε συνήθως. Ενα ενιαίο μέτωπο εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, μισθωτών επιστημόνων, αυτοαπασχολουμένων στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Ενα κίνημα, που θα φέρει σε δράση και θα προκαλέσει την πιο μαζική συμμετοχή γυναικών και νεολαίας.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Δεν είναι αυτοσκοπός ούτε το δυνάμωμα του ΚΚΕ ούτε η πολιτική συμμαχιών. Ούτε το ίδιο το κίνημα είναι αυτοσκοπός. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία στην εκλογική μάχη είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να πάθουν στραπάτσο. Βεβαίως, θα κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις. Αυτές δυστυχώς ο λαός ακόμα δεν έχει αποφασίσει να τις αμφισβητήσει. Θα τις κατέχουν, αλλά πρέπει να τις κατέχουν με εμφανείς απώλειες στις εργατογειτονιές, στην ύπαιθρο που ζουν οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες, στους δρόμους που είναι τα μικρομάγαζα. Αυτό πρέπει να βγει από τις κάλπες. Να χάσουν απ' την πρώτη ψήφο των νέων, να χάσουν από νέους και γυναίκες που ανήκουν σε εργατικά, λαϊκά και αγροτικά φτωχά στρώματα. Βεβαίως, έχει πολύ μεγάλη σημασία να βγει δυνατό το ΚΚΕ. Ξεκαθαρίζοντας: Οχι ως αυτοσκοπό.

Λαϊκή συμμαχία

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να βγει ενισχυμένη η εξής αντίληψη μέσα στο λαό και να φανεί στην κάλπη: Πρώτον, ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν οι επιχειρηματίες, τα μονοπώλια, όπως λέμε εμείς. Ο λαός απ' την κρίση πρέπει να βγει με όσο γίνεται λιγότερα τραύματα, λιγότερες απώλειες. Και, μάλιστα, να έχει κατακτήσει και ορισμένες θέσεις, να έχει αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις, έστω και μικρές. Εάν αυτό δε γίνει, τα επόμενα χρόνια θα έχουν πολύ βαριές συνέπειες.

Εχει σημασία ένα ενωτικό συμμαχικό λαϊκό κίνημα. Εχει σημασία η συμμαχία κομμουνιστών και ριζοσπαστικών δυνάμεων, που δυστυχώς είναι εγκλωβισμένες, και μέσα στη ΝΔ, και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, και δυνάμεων που θέλουν καλοπροαίρετα και αγνά ανανέωση ή αναζητούν νέους δρόμους στην πάλη. Πραγματικά είναι αδύνατον, με τα μέσα και τα όπλα που διέθετε ο λαός τη δεκαετία του '70 και του '80, με το όποιο επίπεδο είχε τότε το κίνημα, να αποσπάσεις κατακτήσεις, να γίνεις κυματοθραύστης των νέων βάρβαρων μέτρων που έρχονται, που ξεκινάνε απ' τις Βρυξέλλες, απ' την ΕΕ και βρίσκονται με σαφήνεια στα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι εγγεγραμμένα στα προγράμματα και των δύο κομμάτων. Και, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν επηρεάσει και τα προγράμματα των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Χάνεται το δίκιο του λαού

Χρειάζονται πραγματικά νέοι δρόμοι, θα έλεγα, και νέοι τρόποι στη δράση. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι το βάθρο πάνω στο οποίο θα κινηθεί το λαϊκό κίνημα. Αυτό το βάθρο βρίσκεται και στις θέσεις του ΚΚΕ. Αυτό το βάθρο είναι, ή τα μονοπώλια θα κερδίζουν και ο λαός θα χάσει, ή ο λαός θα αντεπιτεθεί και θα τραυματίζει την εξουσία και τη δύναμη των μονοπωλίων. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Δε ζητάμε ιδεολογική προσχώρηση στο ΚΚΕ. Θα το θέλαμε, αλλά δεν μπορούμε να την απαιτήσουμε. Αυτή θα κερδηθεί αργά αλλά βασανιστικά τα επόμενα χρόνια. Στην κάλπη ζητάμε ακριβώς να κατανοηθεί: `Η με τα μονοπώλια, ή με το λαό. `Η με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και την αγροτιά ή με τους επιχειρηματίες. Εάν αυτή η αφετηρία κερδίσει έδαφος στην κάλπη μέσω του ΚΚΕ - είναι μονόδρομος αυτός - και κερδίσει έδαφος στη συνείδηση του λαού, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Τέλος, ο λαός για να αποκτήσει δύναμη πρέπει να κατανοήσει το εξής: Ολα αυτά τα χρόνια - παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κινητοποιήσεις στην Ελλάδα - είναι ακόμα στην εφεδρεία και ανεκμετάλλευτη η λαϊκή δύναμη. Και όταν η λαϊκή δύναμη δε βγαίνει στην επιφάνεια, τότε χάνεται και το δίκιο του λαού. Η ΝΔ είναι απολύτως εκτεθειμένη στη συνείδηση εργατικών λαϊκών στρωμάτων και δικαιολογημένα. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχάσει ο λαός ότι η ενδεκαετία του ΠΑΣΟΚ, 1993 - 2004, έστρωσε το δρόμο, και για να επιστρέψει η ΝΔ στη διακυβέρνηση, και για να κερδίσει έδαφος η λογική της μοιρολατρίας, η λογική του "δε γίνεται". Οσο ο λαός θεωρεί ότι δεν υπάρχει διέξοδος, τότε θα χάνει. Γι' αυτό το δυνατό ΚΚΕ θα συμβάλει όχι απλώς στην ανάπτυξη των αγώνων, αλλά και στο δυνάμωμα της αυτοπεποίθησης και κυρίως στη συνειδητοποίηση της ανεκμετάλλευτης ως τώρα δύναμής του, για να υπάρχει και αποτελεσματική άμυνα και πάνω απ' όλα να υπάρχει και αποτελεσματική αντεπίθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ