Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση και επεισόδια στην Ιερουσαλήμ

Νέος γύρος ενδοπαλαιστινιακών επαφών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Εξαιρετικά τεταμένα παρέμεναν και χτες τα πνεύματα στην Ιερουσαλήμ, μία μέρα μετά τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, στην περίμετρο του τεμένους Αλ Ακσα. Αφορμή για τις συγκρούσεις, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν 10 Παλαιστίνιοι και συνελήφθησαν εννιά, αποτέλεσε η είσοδος στο προαύλιο του τρίτου ιερότερου τόπου για το Ισλάμ μιας ομάδας μη μουσουλμάνων υπό την ισχυρή προστασία της ισραηλινής αστυνομίας.

Η ισραηλινή πλευρά επιμένει ότι επρόκειτο για μια ομάδα Γάλλων τουριστών. Η παλαιστινιακή πλευρά καταγγέλλει ότι επρόκειτο για ομάδα εξτρεμιστών εποίκων. Εντονα αντέδρασαν οι αραβικές μουσουλμανικές ηγεσίες αλλά και η Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Σάεμπ Ερακάτ κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι «προκαλεί και μάλιστα στο Αλ Ακσα». Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στο Αλ Ακσα, το Σεπτέμβρη του 2000, έδωσε αφορμή για το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα.

Ενταση, προσωρινά, επικράτησε, χτες, και στη Λωρίδα της Γάζας, όταν δύο έφηβοι τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινού τανκ στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Τελικός» γύρος

Στο Κάιρο βρίσκεται από την Κυριακή ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, προκειμένου να «απαντήσει» στην αιγυπτιακή διαμεσολαβητική πρόταση ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης. Η πρόταση προβλέπει σύσταση κοινής επιτροπής «Χαμάς» - «Φατάχ» για συνδιοίκηση των παλαιστινιακών εδαφών, ανάπτυξη δύναμης ασφαλείας 3.000 ανδρών από αραβικές χώρες στη Γάζα, διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών τον ερχόμενο Ιούνη και ανταλλαγή των λιστών των κρατουμένων εκατέρωθεν.

Η «Χαμάς» διέρρεε ότι η απάντησή της θα είναι η τελική της θέση. Η «Φατάχ», από την άλλη, έχει αποδεχτεί, επί της αρχής, την πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ