Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Χωρίς αυτοδυναμία πρώτοι οι «σοσιαλιστές»

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Σημαντική ήταν η μείωση του εκλογικού ποσοστού του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες στην Πορτογαλία, καθώς ο λαός επέλεξε να εκφράσει έτσι την δυσαρέσκειά του απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, ωστόσο παρέμεινε εγκλωβισμένος στα άλλα πολιτικά κόμματα.

Συγκεκριμένα το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) έλαβε το 36,56% (-8,4% από τις εκλογές του 2005) και θα λάβει 96 βουλευτές στο 230μελές κοινοβούλιο, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) το 29,09% (0,3%) και 78 βουλευτές. Πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά που πήραν τα δύο κόμματα από τις εκλογές του 1991. Το συντηρητικό και εθνικιστικό «Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο/Λαϊκό Κόμμα» (CDS/PP) αύξησε κατά 3,2% το ποσοστό του φτάνοντας το 10,46% και λαμβάνοντας 21 βουλευτές, ενώ το «Μπλοκ της Αριστεράς» (BE), το οπουρτουνιστικό μόρφωμα, μέλος του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς» έλαβε 9,85% (3,4%) και 16 βουλευτές. Η «Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία» (CDU)στην οποία συμμετέχει το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, η Αριστερή Πρωτοβουλία και το Οικολογικό Κόμμα συγκέντρωσε το 7,88% (0,3%) και θα εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο με 15 βουλευτές. Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις εκλογές έφθασε το 60,60%, (65% τo 2005) ενώ τέσσερις έδρες του κοινοβουλίου, προέρχονται από τους ψηφοφόρους του εξωτερικού και τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 7 Οκτώβρη.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία με αποτέλεσμα να πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα αναμένεται να αναθέσει στον Σόκρατες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ ο τελευταίος έχει ανακοινώσει πως θα αρχίσει διερευνητικές επαφές με τα άλλα κόμματα, υποστηρίζοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να γνωρίζει εάν θα ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας ή κυβέρνησης συνασπισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ