Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αλλος συνασπισμός για το κεφάλαιο

Οι νικητές των εκλογών Μέρκελ - Βεστφέλε
Οι νικητές των εκλογών Μέρκελ - Βεστφέλε
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Ψήφο εμπιστοσύνης» χαρακτήρισε την επικράτηση του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών, η Αγκελα Μέρκελ, στις εκλογές της Κυριακής, δεσμευόμενη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, επιλέγοντας, αυτή τη φορά, για εταίρο, το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών. Για του λόγου του αληθές, μάλιστα, η Μέρκελ είχε μια πρώτη συνάντηση, ήδη, χτες βράδυ, με τον επικεφαλής των Ελευθέρων Δημοκρατών, Γκουίντο Βεστβέλε.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) εξασφάλισαν 33% και 239 έδρες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 14,6% και 93 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 23% και 146 έδρες (έχασαν 11 μονάδες), το η «Αριστερά» (Die Linke μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς) 11,9% και 76 έδρες και οι Πράσινοι 10,7% και 68 έδρες. Η συμμετοχή διαδικασία έφτασε το 71%. Με βάση το γερμανικό Σύνταγμα, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από δύο κόμματα που δεν συγκεντρώνουν το 50%, με την προϋπόθεση ότι οι υπόλοιποι διεκδικητές της διακυβέρνησης, δεν έχουν μεγαλύτερο ποσοστό.

Οπως σχολίαζαν αναλυτές, ένα πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς είναι ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν ψήφους, με τους δεύτερους να συγκεντρώνουν το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία τους. Και αυτό μάλλον δεν ήταν έκπληξη, καθώς αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο να διαχωρίσουν τις θέσεις τους, οι οποίες σε πολλά σημεία συνέπιπταν και αυτό φάνηκε και από την συγκυβέρνησή τους όλη την προηγούμενη τετραετία.Η όλη αντιπαράθεση κινήθηκε στο επίπεδο της καλύτερης διαχείρισης και αυτό αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και το οπορτουνιστικό μόρφωμα της «Αριστεράς», με διαχειριστικές προτάσεις χωρίς καμία ρήξη με την στρατηγική του κεφαλαίου. Καλύτερη απόδειξη είναι η συγκυβέρνησή της με τους Σοσιαλδημοκράτες στην τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου.

Η επόμενη μέρα της κάλπης δεν κρύβει τίποτε θετικό για το γερμανικό λαό. Είναι κοινό μυστικό, όπως έγραφαν άλλωστε και ξένες εφημερίδες, π.χ. οι «Financial Times», ότι προεκλογικά επιχειρηματίες και βιομήχανοι είχαν συμφωνήσει να «παγώσουν» ένα νέο κύμα απολύσεων που αναμένεται να ξεσπάσει μέσα στις επόμενες βδομάδες. Αν, δε, λάβει κανείς υπόψη του, τη συμφωνία των μελλοντικών κυβερνητικών εταίρων για την αναγκαιότητα «μείωσης του δημόσιου ελλείματος» και «αναθέρμανσης της αγοράς» με «φοροαπαλλαγές» κυρίως στις επιχειρήσεις, τότε είναι προφανές ότι το πρώτο «θύμα» της νέας κυβέρνησης θα είναι η κοινωνική ασφάλιση, το σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, και κατ' επέκταση οι Γερμανοί εργαζόμενοι.

Οσο, δε, για την εξωτερική πολιτική, ήταν πασιφανές, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν «θέλησε» ν' ανοίξει τον «καυτό φάκελο»: κατοχή στο Αφγανιστάν. Η δε «Αριστερά» με στελέχη της όπως ο Οσκαρ Λαφοντεν είπε πως δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες πυροδότησαν οι εκλογές στην Εσση (2018-10-30 00:00:00.0)
Δύο κυβερνήσεις με πυρήνα τους Χριστιανοδημοκράτες (2017-06-15 00:00:00.0)
Προχωρά η συζήτηση για την «τραπεζική ένωση της ΕΕ» (2017-05-23 00:00:00.0)
Μικρό προβάδισμα της Μέρκελ (2017-03-16 00:00:00.0)
«Σκυτάλη» στους άλλους διαχειριστές (2013-01-22 00:00:00.0)
Αντίστροφη μέτρηση (2005-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ