Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ
Αιματοκύλισμα σε αντιδικτατορική διαδήλωση

KONAKΡΙ.--

Με σφαίρες, κλομπ και δακρυγόνα αστυνομία και στρατός υπό τις διαταγές της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μούσα Ντάντις Καμάρα στη δυτικοαφρικανική Γουινέα επιτέθηκαν, χτες, σε συγκέντρωση 50.000 αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Toυλάχιστον 58 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, πολλές δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν ενώ πλήθος νεαρών διαδηλωτών συνελήφθησαν.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χτες το πρωί στο μεγαλύτερο στάδιο της πρωτεύουσας, Κόνακρι, διεκδικώντας τη διεξαγωγή πραγματικά ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών. Φώναζαν συνθήματα κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης και απαίτησαν την άμεση παραίτησή της.

Σύμφωνα με μέλος του Ερυθρού Σταυρού στη δυτικοαφρικανική χώρα, η ηγεσία του στρατού ζήτησε όλες οι σοροί που έχουν συγκεντρωθεί στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας να σταλούν στο στρατόπεδο Αlpha Yaya Diallo (έδρα της χούντας) αντί στα νεκροτομεία. Σύμφωνα με πολλούς αντικαθεστωτικούς η χούντα Καμάρα επιχειρεί οργανωμένα να «εξαφανίσει» τις σορούς των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που μαζεύονται απ' τους δρόμους, φορτώνονται σε οχήματα του στρατού και κατευθύνονται «σε άγνωστο τόπο».

Ο Καμάρα κατέλαβε το Δεκέμβρη του 2008 την εξουσία αμέσως μετά το θάνατο του (απ' το 1984) δικτάτορα Λανσάνα Κόντε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ