Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 14 ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Τρομοκρατούν τους απεργούς του ΣΕΜΠΟ

Συνθήκες «κοινωνικού αυτοματισμού» καλλιεργούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Μεγαλώνει η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού για λιμάνια αποκλειστικά δημόσια, ταγμένα αποκλειστικά στα δικά του συμφέροντα

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση των λιμενεργατών
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση των λιμενεργατών
Το δικό τους μέτωπο συγκροτούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου που ωφελούνται από την ιδιωτικοποίηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΜΠΟ) και βλέπουν τους εργαζόμενους του ΟΛΠ, που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ως εμπόδιο στα σχέδιά τους. Με μια κοινή, κατάπτυστη ανακοίνωση που εξέδωσαν 14 εργοδοτικές οργανώσεις - ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, οι ΕΒΕΑ και ΕΒΕΠ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής - οι μεγαλοεργοδότες αξιώνουν να σταματήσουν οι απεργίες στο λιμάνι και καταλήγουν με την απειλή του «κοινωνικού αυτοματισμού»: «Σε αντίθετη περίπτωση - αναφέρει - οι εργαζόμενοι στους κλάδους των επιχειρήσεών μας, οι θέσεις εργασίας των οποίων μειώνονται καθημερινά, θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να προβούν σε ανεξέλεγκτες ενδεχομένως δράσεις»!..

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στο πρώτο λιμάνι της χώρας «έκλεισαν» χτες εννιά μέρες απεργιακού αγώνα για να μην περάσει στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ. Σήμερα και την Κυριακή συνεχίζουν με αποχή από κάθε εργασία. Οι εργαζόμενοι με τις απεργίες τους και τοποθετώντας ομάδες περιφρούρησης σε κάθε πύλη, έχουν καταφέρει να αποτρέψουν την εγκατάσταση της κινεζικής πολυεθνικής COSCO στο ΣΕΜΠΟ, η οποία, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, θα έπρεπε να είχε αναλάβει τα «ηνία» από την 1η Οκτώβρη.

Τεράστιο εμπόδιο στη διάθεση των εργαζομένων να αγωνιστούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, «έγκλημα» που φέρει ανάγλυφη τη σφραγίδα της ΕΕ, του ΠΑΣΟΚ - το οποίο προεκλογικά επιδόθηκε και σε απροκάλυπτο εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων καλλιεργώντας αυταπάτες - και της ΝΔ, παραμένουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία των υπαλλήλων (ΟΜΥΛΕ) και την Ενωση Λιμενεργατών. Με αποστολή, από τους πολιτικούς τους φορείς, να διατηρούν κάθε φορά τον αγώνα και το διεκδικητικό πλαίσιο στα μέτρα της πολιτικής της απελευθέρωσης και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, σήμερα αναδεικνύουν ως βασικό αίτημα το... «πάγωμα» της εγκατάστασης της COSCO. Αίτημα που «διανθίζουν» με ένα αόριστο «Οχι στο ξεπούλημα».

Εξακολουθούν να απορρίπτουν την ανάγκη που προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις για τη συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου των εργαζομένων του ΟΛΠ κατ' αρχήν με τους κλάδους εργαζομένων που πλήττονται από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και στη συνέχεια με όλους τους εργαζόμενους, ενάντια σε αυτή την πολιτική, διεκδικώντας λιμάνια αποκλειστικά δημόσια που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων. Απόδειξη του δίκιου των ταξικών δυνάμεων και της ανάγκης οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ να συμπορευτούν μαζί τους παίρνοντας την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα τους στα χέρια τους είναι άλλωστε και οι εκβιασμοί των εργοδοτικών ενώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ