Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
Να απομονώσουν τους κήρυκες της υποταγής

Η συμπαιγνία που έστησαν οι εργατοπατέρες δίνοντας νέα περιθώρια και χρόνο στον Λαναρά αποκαλύφτηκε σε χτεσινή σύσκεψη, στη Νάουσα, όπου αποφασίστηκε πανναουσαϊκό συλλαλητήριο για την επόμενη Τρίτη

Την ανάγκη να μπει τέρμα στη συμβιβαστική τακτική που ακολουθούν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες λειτουργώντας ως δεκανίκια του Λαναρά και οι εργάτες να βγουν στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας για εκατοντάδες απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων, κατέγραψε η χτεσινή σύσκεψη που έγινε στη Νάουσα με τη σημαντική συμμετοχή εργαζομένων της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» (ΕΝΚΛΩ) στη Νάουσα. Το πρώτο αγωνιστικό βήμα θα γίνει την επόμενη Τρίτη 13 Οκτώβρη στις 7.30 το βράδυ στο πανναουσαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Χτες βράδυ, οι εργαζόμενοι των εργοστασίων «Γ», «Μακεδονική» της Νάουσας και «Κόπλαν» της Πέλλας συμμετείχαν μαζικά στη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ), με στόχο την οργάνωση του αγώνα τους σε ταξική κατεύθυνση, προκειμένου να εμποδίσουν τα σχέδια του Λαναρά να πετάξει άμεσα στο δρόμο της ανεργίας περίπου 100 εργαζόμενους, από τα εργοστάσια της Νάουσας και της Πέλλας. Επί τόπου, οι εργαζόμενοι στο «Γ» συγκέντρωσαν υπογραφές προκειμένου να προκαλέσουν έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η διοίκηση του επιχειρησιακού Σωματείου να πάει σε διαβούλευση με την εργοδοσία για ομαδικές απολύσεις. Επίσης, να αποφασιστεί η συμμετοχή στο συλλαλητήριο, να γίνει αγωγή για τα δεδουλευμένα και παράσταση στην Εισαγγελία. Ετσι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που απηύθυνε εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚΝ ο πρόεδρος Σάκης Τσίτσης, σημειώνοντας στην ομιλία του την ανάγκη να μπουν στην άκρη οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που μέχρι τώρα τους κράτησαν σε αδράνεια ή στην καλύτερη περίπτωση προσπαθούσαν να τους σέρνουν σε κινητοποιήσεις για να διεκδικούν τη χρηματοδότηση του Λαναρά. Στο δίλημμα συμβιβασμός ή αγώνας, οι εργαζόμενοι απάντησαν: Συσπείρωση και αγώνας με το ταξικό κίνημα.

Στη συζήτηση που έγινε αποκαλύφθηκε η συμπαιγνία που στήθηκε σε βάρος των εργαζομένων όλο τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Μια καλοστημένη επιχείρηση που κορυφώνεται τις τελευταίες μέρες με ωμούς εκβιασμούς και απειλές, προκειμένου οι εργαζόμενοι να δεχθούν να πάνε σαν πρόβατα στη σφαγή.

Νέα παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων

Στο μεταξύ, με κοινή τους επιστολή το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας απευθύνονται στον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και ζητούν άμεση συνάντηση. Στην επιστολή αναφέρουν:

«Ο όμιλος "ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ" πρώην ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ έχει εργοστάσια στις εξής περιοχές: Αλεξανδρούπολη - Κομοτηνή - Θεσσαλονίκη - Νάουσα - Πέλλα - Βαθύ Αυλίδος - Οινόφυτα Βοιωτίας. Από τον Ιούνιο 2008 όλα τα εργοστάσια παραμένουν κλειστά.

Η Διοίκηση του ομίλου απευθύνθηκε στην κυβέρνηση τον Ιούλιο 2008 και ζήτησε 35 εκατ. ευρώ δάνειο με κρατική εγγύηση για να εφαρμόσει πρόγραμμα "εξυγίανσης" με την υπόσχεση ότι ο όμιλος θα λειτουργούσε μετά τη χρηματοδότηση κανονικά. Από το Σεπτέμβρη 2008 ξεκίνησε η χρηματοδότηση και ήδη έχει ολοκληρωθεί. Ομως η Διοίκηση του ομίλου ξεκίνησε από τις 29 Σεπτέμβρη να ανακοινώνει κλείσιμο εργοστασίων και απολύσεις. Συγκεκριμένα:

  • Βαφείο Οινοφύτων Βοιωτίας - κλείσιμο και απολύσεις για 85 περίπου εργαζόμενους
  • ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ στην Αλεξανδρούπολη - κλείσιμο και απολύσεις για 52 εργαζόμενους
  • ΦΑΝΚΟ στην Κομοτηνή - 85 απολύσεις στους 170 εργαζόμενους
  • ΔΟΥΔΟΣ στη Θεσσαλονίκη - 48 απολύσεις στους 85 εργαζόμενους
  • Νάουσα και Πέλλα - 91 απολύσεις στους 192 εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα απειλεί τους εργαζόμενους ότι αν δεν γίνουν αποδεκτές οι απολύσεις στο σύνολό τους θα κλείσει όλος ο όμιλος, με στόχο να εκβιάσει και να διαιρέσει τους εργαζόμενους.

Κύριε Υπουργέ,

Οι οργανώσεις μας ζητούν άμεσα συνάντηση μαζί σας απαιτώντας άμεσα λύση για το σταμάτημα των απολύσεων, την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, τη λειτουργία των εργοστασίων με πλήρη και σταθερή δουλειά και την καταβολή των δεδουλευμένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ