Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στόχοι πάλης που απαντούν στο σήμερα και το αύριο

Το διεκδικητικό πλαίσιο με βάση το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης του κλάδου παρουσιάστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο, που απαντά στην ουσιαστική στήριξη των εργατών και ανέργων του κλάδου, με βάση το οποίο ήδη προετοιμάζονται πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Τα εκρηκτικά προβλήματα που επικρατούν και στον κλάδο των Κατασκευών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και αυταπάτες για καμία από τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που καλούν σε συμμόρφωση στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας». Πρέπει χωρίς «καμιά πίστωση χρόνου» - όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη - οι εργάτες να συμμετάσχουν ενεργά στην οργάνωση πολύμορφων αγώνων για την υπεράσπιση αλλά και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Η δράση της Ομοσπονδίας εστιάζει στη διόγκωση της ανεργίας, στο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, συνολικά σε όσα «καίνε» σήμερα την εργατική οικογένεια. Προβλήματα που συνδέει μια ενιαία κλωστή, αφού είναι συνέπειες της ανάπτυξης που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι ο κλάδος των Κατασκευών αναπτύσσεται όπως υπαγορεύουν τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστών και μεγαλοεργολάβων. Γι' αυτό και είναι αναγκαία η πολιτικοποίηση των αγώνων των οικοδόμων, συνολικά της εργατικής τάξης. Η καθημερινή πείρα τους αποδεικνύει ότι η πάλη για το μεροκάματο είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη για μια ανάπτυξη υποταγμένη στα λαϊκά συμφέροντα.

Ουσιαστική στήριξη σ' εργάτες και ανέργους

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας σημειώνει ότι είναι εφικτή η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας μόνο όταν αυτή συνδέεται με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό και διεκδικεί άμεσα να σχεδιαστούν και ξεκινήσουν έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, κατασκευής σχολείων, νοσοκομείων, λαϊκών κατοικιών, με ευθύνη του κράτους. Να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ. Αιτήματα που μπορούν να απαντήσουν στην ανεργία η οποία στον κλάδο έχει αυξηθεί δραματικά. Η εμπορευματοποίηση της γης και η μονοπώληση των οικοδομικών υλικών έχουν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους κατοικίας, τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας (αγγίζει το 29%) και την αύξηση της ανεργίας, σημείωσε εισηγητικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Πάσουλας. Απ' την άλλη, οι ανεξέλεγκτες απαιτήσεις των κατασκευαστών και η ασυδοσία των τραπεζών συνεπάγονται την αδυναμία των λαϊκών οικογενειών να αγοράσουν ένα σπίτι και, όταν το κάνουν, γίνεται με δυσβάσταχτο κόστος.

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση και ουσιαστική ανακούφιση των ανέργων, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Εκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ στους ανέργους του κλάδου. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού που δεν μπορεί να είναι κάτω από 1.400 ευρώ. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου. Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς προϋποθέσεις. Συνταξιοδότηση στα 50 όσων συμπληρώνουν δύο χρόνια ανεργίας και έχουν 4.050 μέρες ασφάλισης. Θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας δίχως καμιά προϋπόθεση. Πάγωμα όλων των δανείων των ανέργων, κατάργηση του ανατοκισμού τους. Διακοπή πλειστηριασμού και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. Στόχοι πάνω στους οποίους κάθε πρωτοβάθμιο συνδικάτο πρέπει να σχεδιάσει την παρέμβασή του, τόνισε ο Γ. Πάσουλας. Κάθε συνδικάτο να αναπτύξει δράση σε κάθε τόπο δουλειάς, να συσπειρώσει ακόμα περισσότερους οικοδόμους στην καθημερινή του δράση, να μαζικοποιήσει τους αγώνες του κλάδου, που αφορά άμεσα στη συντονισμένη πάλη των εργατών όλων των κλάδων.

«Καμπανάκι» για την Κοινωνική Ασφάλιση

Οι οικοδόμοι, σημειώθηκε, θα πληρώσουν ακριβά τη μεθοδευμένη ώθηση των εργατών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αφού ανήκουν στον κλάδο με τα περισσότερα εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες. Μόνο την τελευταία 10ετία οι οικοδόμοι μετρούν 650 νεκρούς, φέτος έφτασαν τους 25.

Η πάλη ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα που ετοιμάζεται και για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των οικοδόμων, κάθε ηλικίας. Η Ομοσπονδία παλεύει για: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σύνταξη στα 50 και 55 για γυναίκες και άντρες αντίστοιχα. Διεύρυνση των ΒΑΕ, κτλ. Την ίδια στιγμή, διεκδικούν κατάργηση των Εξωτερικών Υπηρεσιών Πρόληψης και Προστασίας, τη δημιουργία κρατικού Σώματος Ιατρών Εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 26 του Οκτώβρη, η Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Μέσα στο Νοέμβρη προγραμματίζονται συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις, ενώ ο κλάδος προσανατολίζεται ήδη και σε απεργιακή κλιμάκωση. Η αποτίμηση και η ενίσχυση των αγώνων του κλάδου θα βρεθούν στο επίκεντρο και του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που θα γίνει το Γενάρη του 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ