Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Μνήμες και διδάγματα της αληθινής Ιστορίας του λαού μας

Εκδηλώσεις με αφορμή την αυριανή επέτειο οργανώνονται σε διάφορες περιοχές

Την πραγματική Ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας και τη συμβολή του ΚΚΕ σε αυτή συζητούν οι νέοι κομμουνιστές στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτό το διάστημα (φωτ. από τις διαδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αθήνας το 1944)
Την πραγματική Ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας και τη συμβολή του ΚΚΕ σε αυτή συζητούν οι νέοι κομμουνιστές στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτό το διάστημα (φωτ. από τις διαδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αθήνας το 1944)
Με αφορμή την αυριανή επέτειο της 28ης Οκτώβρη, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ πραγματοποιούν αυτές τις μέρες πλήθος εκδηλώσεων γύρω από τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαϊκού κινήματος την περίοδο της κατοχής, αλλά και τον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Μια τέτοια εκδήλωση έγινε την περασμένη Κυριακή στην Κοκκινιά. Ενα αληθινό μάθημα Ιστορίας ενάντια στην παραποιημένη, που διδάσκονται στα σχολεία, διδάχτηκαν οι μαθητές της Κοκκινιάς και του Κορυδαλλού, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Κοκκινιάς και Κορυδαλλού της ΚΝΕ, στη Μάνδρα του Μπλόκου. «Δάσκαλοι» οι ίδιοι που με το αίμα τους έγραψαν Ιστορία, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοκκινιάς και Κορυδαλλού. Οι αντιστασιακοί μίλησαν στους μαθητές για τις εκτελέσεις που έγιναν σ' αυτό το χώρο και σε άλλα σημεία της πόλης στις 17 του Αυγούστου 1944, για όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν, για την αντίσταση που είχε οργανώσει το ΚΚΕ, την ηρωική αυτοθυσία των αγωνιστών της Κοκκινιάς.

Δίπλα στις φωτογραφίες των εκτελεσμένων αγωνιστών, οι μαθητές άκουσαν πώς το μοναρχοφασιστικό καθεστώς της Ελλάδας αναγκάστηκε να μην πει αυτό που κυλούσε στο αίμα του, αλλά το ΟΧΙ που του υπαγόρευσε η θέληση του ελληνικού λαού. Πώς ο λαός πολέμησε στα ελληνικά βουνά, πώς το ΚΚΕ οργάνωσε την πάλη και την Εθνική Αντίσταση.

Πώς οργανώθηκαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Κοκκινιά, πώς για τρεις μέρες στις 6, 7 και 8 του Μάρτη 1944 η Κοκκινιά αντιστάθηκε στους Γερμανούς και πώς, έχοντας προηγηθεί αυτή η μάχη, στις 17 του Αυγούστου 1944, τα ξημερώματα, οι Γερμανοί περικύκλωσαν την Κοκκινιά και ανάγκασαν τους άνδρες από 14 έως 60 ετών να συγκεντρωθούν στην πλατεία της Οσίας Ξένης. Εκεί όπου οι κουκουλοφόροι δοσίλογοι υποδείκνυαν τους πατριώτες και 76 εκτελέστηκαν επιτόπου. Αλλοι 74 σε διάσπαρτα σημεία της πόλης και 5.000 οδηγήθηκαν στο Χαϊδάρι κι από κει όμηροι στη Γερμανία.

Ανάλογη εκδήλωση με ομιλητή τον γραμματέα της Οργάνωσης Α' Πειραιά της ΚΝΕ, Β. Μάλαμα, πραγματοποιήθηκε στην ΚΟΠ. Οι μαθητές διδάχτηκαν για τη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ και των κομμουνιστών στον αγώνα για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Και στις δύο εκδηλώσεις προβλήθηκαν βίντεο με ιστορικά ντοκουμέντα και οι ομιλητές κάλεσαν τους μαθητές να συζητήσουν με στόχο να μεταδώσουν την αληθινή Ιστορία στους συμμαθητές τους, την Ιστορία που σκόπιμα αποκρύπτεται από τα σχολικά βιβλία, ενώ διαστρεβλώνεται και ...«αναποδογυρίζεται» από όλους τους μηχανισμούς του αστικού κράτους και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Αλλες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται:
  • Εκδήλωση με θέμα «Ο αγώνας του Ελληνικού λαού ενάντια στον χιτλεροφασισμό - Μύθος και πραγματικότητα» θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη, η Νομαρχιακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Ρεθύμνου της ΚΝΕ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. με εισηγητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή της Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.
  • Οι ΚΟΒ Φιλοσοφικής Αθήνας του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις Φιλοσοφικής Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν την Πέμπτη 29 Οκτώβρη εκδήλωση στη σχολή με θέμα «Ο εμφύλιος πόλεμος και η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας». Η εκδήλωση θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα 538 της Φιλοσοφικής (Πανεπιστημιούπολη).
  • Η Τομεακή Οργάνωση Νοτίων Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποιεί αντιμάθημα Ιστορίας, το Σάββατο 31 Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του ΚΚΕ στην Καλλιθέα (Θησέως 141), με θέμα: «Η Αντίσταση του ελληνικού λαού. Η συμβολή του ΚΚΕ στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ