Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συγκροτήθηκε και καθόρισε τα πρώτα αγωνιστικά του βήματα

Καλεί σε Γενικές Συνελεύσεις στα σχολεία την Παρασκευή 30 του Οκτώβρη και σε κινητοποίηση στην πόλη την Πέμπτη 5 του Νοέμβρη

Στη συγκρότηση Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων προχώρησαν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης και ήδη καθόρισαν τα πρώτα αγωνιστικά βήματα, με πρώτο την πραγματοποίηση πορείας την Πέμπτη 5 του Νοέμβρη. Την Παρασκευή 30 του Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις στα σχολεία προκειμένου μαζικά να αποφασιστούν η συμμετοχή των μαθητών στην κινητοποίηση και η κλιμάκωση του αγώνα για την Παιδεία που τους αξίζει. Επόμενες συνεδριάσεις του ΣΑΣΘ ορίστηκαν για το Σάββατο 31 του Οκτώβρη και την Πέμπτη 5 του Νοέμβρη, αμέσως μετά την πορεία.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, για τη συγκρότηση του ΣΑΣΘ, συμμετείχαν εκλεγμένοι μαθητές σε 5μελή και 15μελή από τα σχολεία: 17ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 4ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, Πειραματικό ΑΠΘ, Πειραματικό ΠΑΜΑΚ, 2ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, 2ο Λύκειο Αμπελοκήπων, 13ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, 1ο Λύκειο Συκιών, 3ο Λύκειο Σταυρούπολης, 17ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, 1ο Λύκειο Μενεμένης.

Οι μαθητές συζήτησαν για την τραγική κατάσταση στα σχολεία, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Οπως περιέγραψαν, σε πολλά σχολεία οι σοβάδες από τα ταβάνια πέφτουν στα κεφάλια τους, οι πόρτες είναι ξεχαρβαλωμένες, πολλές αίθουσες ακόμη εξακολουθούν να είναι με αμίαντο, δεκάδες λυόμενα στις αυλές έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας, η διπλοβάρδια συνεχίζεται, μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε βοηθητικές αίθουσες, σε υλικοτεχνική υποδομή, εργαστηριακό εξοπλισμό, κλπ. Μαζί με όλα αυτά, έχουν και το βραχνά των φροντιστηρίων που, πέρα από τον ελεύθερο χρόνο τους, «κατατρώει» το εισόδημα των γονιών τους.

Στο κείμενο - κάλεσμα του ΣΑΣΘ, που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, σημειώνεται πως όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε οργή και αγανάκτηση μαθητές και γονείς και έχει προκαλέσει πολλές κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. «Παρ' όλα αυτά, και η Νέα Δημοκρατία που κυβερνούσε μέχρι προχθές, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που είναι κυβέρνηση τώρα, δε θέλουν εμείς και οι γονείς μας να αγωνιζόμαστε, αλλά να ανεχόμαστε αυτό το χάλι στα σχολεία μας. Εχουν βάλει λυτούς και δεμένους για να μη σηκώσουμε κεφάλι! Επαναφέρουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1999, η οποία οδηγεί στα δικαστήρια αγωνιστές μαθητές. "Παρήγγειλαν" από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να παρέμβει ώστε να τρομοκρατηθούμε εμείς και οι γονείς μας λέγοντάς μας ότι οι αγώνες μας είναι παράνομοι! Παρ' όλα αυτά εμείς δε θα σταματήσουμε! Δε θα τους κάνουμε τη χάρη να "κάτσουμε στα αυγά μας", όπως θέλουν!», ξεκαθαρίζεται.

Το πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων

Το ΣΑΣΘ καλεί τους μαθητές όλων των σχολείων να πάρουν αποφάσεις για κοινή δράση και αγώνα που θα διεκδικεί: Δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους. 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού στην Παιδεία. Κατάργηση φροντιστηρίων. Το σχολείο θα πρέπει να μορφώνει πλήρως τους μαθητές, έτσι ώστε να μη χρειάζονται το φροντιστήριο. Δωρεάν όλα τα σχολικά βιβλία, σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια. Ούτε ένας μαθητής εκτός σχολείου πριν τα 18 λόγω οικονομικής αδυναμίας της οικογένειας. Να φροντίσει το κράτος, ώστε όλοι οι νέοι να ολοκληρώνουν τη βασική εκπαίδευση μέχρι τα 18. Καμία ποινικοποίηση, καμία απειλή σε μαθητή για τους αγώνες μας. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Σχολείο που να μορφώνει ολοκληρωτικά. Μόρφωση για όλα τα παιδιά. Δημοκρατία μέσα στο σχολείο, όχι στις ποινικοποιήσεις, ελευθερία λόγου των μαθητών μέσα στο σχολείο.

Παράλληλα με την αγωνιστική δράση οι μαθητές αποφάσισαν την έκδοση εφημερίδας του Συντονιστικού και τη δημιουργία blog του ΣΑΣΘ. Καλούν όλους τους μαθητές να στείλουν τα άρθρα τους στο email sasth@live.com, για να συμπεριληφθούν στην εφημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ