Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Κατρακύλα 12,8% στο 8μηνο

Σε κίνηση ραγδαίας υποχώρησης συνεχίζει ο τζίρος στα κάθε είδους καταστήματα λιανικών πωλήσεων, εξέλιξη που αντανακλά την πτώση των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ο όγκος των πωλήσεων στα κάθε είδους καταστήματα διατροφής για το 8μηνο του 2009 εμφανίζει μείωση σε ποσοστό 6,5%, ενώ πολλαπλάσια είναι τα ποσοστά υποχώρησης που καταγράφονται τόσο σε άλλα είδη και κατηγορίες καταστημάτων όσο και στο σύνολο. Η εξέλιξη πλήττει πρώτα και κύρια τους αδύναμους κρίκους, τους αυτοαπασχολούμενους και το μικρεμπόριο που βλέπουν τη χειροτέρευση του τζίρου τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία που αφορούν στο διάστημα Γενάρης -Αύγουστος 2009:

  • Ο όγκος (αποπληθωρισμένες τιμές) λιανικών πωλήσεων υποχωρεί σε ποσοστό 12,8%. Στα καταστήματα διατροφής φτάνει σε -6,5% και στα λοιπά καταστήματα σε -14,1%
  • Στις επιμέρους κατηγορίες καταγράφεται κατρακύλα: Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): 6,8%, πολυκαταστήματα: 9%, καύσιμα αυτοκινήτων: 29,5%, έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-εξοπλισμός: 19,4%, βιβλία-χαρτικά: 28,2%. Αυξητικός, 5,4%, εμφανίζεται ο όγκος πωλήσεων μόνο στην κατηγορία ένδυση και υπόδηση.
  • Ειδικά για το μήνα Αύγουστο του 2008 (σύγκριση με Αύγουστο 2008) η μείωση του συνολικού όγκου των πωλήσεων διαμορφώνεται σε 4,5%.
Βιομηχανικές τιμές

«Στατιστική» πτώση 7,7% εμφανίζει για το μήνα Σεπτέμβρη του 2009 ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία», δηλαδή το μέσο επίπεδο πώλησης των εμπορευμάτων από τους βιομηχάνους στους επόμενους κρίκους της αλυσίδας. Η εξέλιξη οφείλεται στα «ενεργειακά αγαθά» που εμφανίζουν μείωση 20,4%. Αντίθετα, πολύ πάνω από τον τιμάριθμο λιανικής συνεχίζουν οι ανατιμήσεις στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (2,4%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ