Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον αστερισμό της ελλειμματολογίας...

Επιστολή Παπακωνσταντίνου στην ΕΕ και δεσμεύσεις για πολιτική μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων

Σταθερά και μεθοδικά, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκή Ενωση στρώνουν το έδαφος για την εφαρμογή μακροχρόνιας πολιτικής λιτότητας, στο όνομα της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους.

Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε χτες στην Κοινότητα επιστολή, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο Απρίλη - Οκτώβρη για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ παράλληλα ανέλαβε δεσμεύσεις για την εφαρμογή μακροχρόνιας λιτότητας, στην προοπτική της επαναφοράς του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Με χτεσινή του απόφαση, επίσης, ανακοινώθηκε η σύσταση της Επιτροπής η οποία θα αναλάβει να διενεργήσει δημοσιονομική απογραφή έως το τέλος του έτους, καθώς και τα ονόματα αυτών που την απαρτίζουν, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το εννεάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2009, με το έλλειμμα να εκτινάσσεται στα 23 δισ. ευρώ...

Είναι προφανές ότι με όχημα την ελλειμματολογία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιδιώκει όχι μόνο να εφαρμόσει δημοσιονομικές πολιτικές οι οποίες θα πλήξουν το ήδη τρωθέν λαϊκό εισόδημα (εισοδηματική πολιτική, νέοι φόροι, περικοπές κοινωνικών κρατικών δαπανών), αλλά και να προωθήσει νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στο όνομα αυτή τη φορά της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας... Το γνωστό και από παλιά δίδυμο «μείωση ελλειμμάτων» - «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» αποτελεί τον πολιορκητικό κριό των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, για την άλωση των λαϊκών κατακτήσεων. Στη ρότα αυτή κινείται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τη ρητορική διαφοροποίηση που επιχειρεί, σε σχέση με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Στην επιστολή που απέστειλε στον Κοινοτικό επίτροπο Χ. Αλμούνια, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από την ένταξη της Ελλάδας σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης, ο υπουργός Οικονομικών παραθέτει τα μέτρα που έλαβε την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση της ΝΔ. Μέτρα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «προσωρινού χαρακτήρα» και αφορούν τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων, την επιβολή εισφοράς σε εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, καθώς και στους ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής, την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή και στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, την επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ στα κέρδη από τυχερά παιγνίδια κλπ.

Για τα μέτρα αυτά, γίνεται η εκτίμηση ότι παρά τις πρότερες εκτιμήσεις πως θα αποδώσουν 4 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ, σήμερα εκτιμάται ότι θα αποφέρουν 2,3 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Στη συνέχεια παρέχει διαβεβαιώσεις στην Κοινότητα για προσαρμογή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις κατευθύνσεις της ΕΕ για άμεση μείωση των ελλειμμάτων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από μια πολιτική λιτότητας στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου, νέα αύξηση της φορολογίας των εργαζομένων και παραπέρα μείωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Ειδικότερα αναφέρει: «Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε εξυγίανση των δημοσιονομικών, στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων για τα δημοσιονομικά και στη διαφάνεια στη διαχείριση των δημοσιονομικών και ο στόχος για το 2010 είναι να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα σε μονοψήφιο ποσοστό επί του ΑΕΠ, στο πλαίσιο της εφαρμογής πολιτικής για μεσοπρόθεσμη μείωσή του στο 3% του ΑΕΠ».

Τέλος, δεν παραλείπει να παραθέσει στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το εννεάμηνο του 2009, όπου και κάνει λόγο για «κατάρρευση» εσόδων κατά περίπου 10 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, ισχυρίζεται ότι παρουσιάζουν υπέρβαση κατά 4 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ