Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΣΣΑΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Απούλητη η αγροτική παραγωγή

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Οι χαμηλές τιμές στα κηπευτικά των παραγωγών του Ν. Ηρακλείου, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, Δ. Μανωλάκου, Ν. Μωραΐτης και Β. Νικολαΐδου. Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν:

«Χιλιάδες παραγωγοί της περιοχής Μεσσαράς (Ν. Ηρακλείου) βρίσκονται σε απόγνωση γιατί αδυνατούν να πουλήσουν τα κηπευτικά τους και αναγκάζονται να τα οδηγούν σε χωματερές, λόγω της ελεύθερης εισαγωγής ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες (Αίγυπτο, Τυνησία, Μαρόκο, Ισραήλ, Τουρκία). Ενώ όσοι κατορθώνουν να πουλούν τα προϊόντα τους, οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 25 λεπτά, όταν το κόστος της παραγωγής σύμφωνα με τη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι 77 λεπτά. Ενδεικτικά την προηγούμενη εβδομάδα στο συνεταιρισμό Μεσσαράς παραδόθηκαν 2.000 κλούβες ντομάτας, αλλά πουλήθηκαν μόνο οι 150. Στο δημοπρατήριο της Ενωσης Μεσσαράς παραδόθηκαν 50 παρτίδες ντομάτες, αλλά πουλήθηκαν μόνο οι 3».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να προστατευθεί η ντόπια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων.
  • Τι μέτρα στήριξης θα πάρει ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών προϊόντων κηπευτικών από την απούλητη και κατεστραμμένη παραγωγή.
  • Αν θα καταργήσει το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα. Αν θα καταργήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου, όπως ισχύει για τους εφοπλιστές, να ισχύει και για τους αγρότες. Αν θα μειώσει το τιμολόγιο ρεύματος για αγροτική χρήση, θα επιδοτήσει τα βασικά αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, μηχανήματα και φυτοφάρμακα) για να μειωθεί συνολικά το κόστος παραγωγής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ