Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόκληση σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς

Ανακοίνωση, με αφορμή τη συνάντηση των «πράσινων» διοικήσεων των ΟΑΣ του νησιού και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού των αγροτών της Κρήτης χαρακτηρίζεται σε ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των «νόθων» ηγεσιών των τεσσάρων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νησιού. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την πολυδιαφημισμένη συνάντηση μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των νόθων ηγεσιών των τεσσάρων ΟΑΣ της Κρήτης και της ΓΕΣΑΣΕ, γίνεται φανερό ότι μπορεί η κυβέρνηση να άλλαξε στις 4 Οκτώβρη όχι όμως και η αντιαγροτική πολιτική που ξεκληρίζει το φτωχομεσαίο αγρότη.

Ταυτόχρονα, έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει προεκλογικά το ΚΚΕ - έχει εξασφαλίσει σίγουρα δεκανίκια για το προχώρημα αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, τους πράσινους συνδικαλιστές που σήμερα βρίσκονται στις ηγεσίες των τεσσάρων ΟΑΣ και της ΓΕΣΑΣΕ.

Η κ. Μπατζελή καθώς και οι κ.κ. Καρχιμάκης και Αρναουτάκης καμία απολύτως δέσμευση δεν ανέλαβαν για ικανοποίηση βασικών αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών της Κρήτης.

Στο αίτημα των αγροτών και κτηνοτρόφων για εγγυημένες τιμές ο κ. Καρχιμάκης έχει ήδη απαντήσει ότι μια και μοναδική τιμή μπορεί να υπάρξει, αυτή της ελεύθερης αγοράς.

Καμιά κουβέντα και καμιά δέσμευση για μέτρα που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής, που θα αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα, που προστατεύουν την ντόπια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και τη δράση των καρτέλ. Καμιά ουσιαστική δέσμευση για αποζημίωση της κατεστραμμένης ελαιοπαραγωγής.

Ακόμα και η δέσμευση για πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια χωρίς τόκο δεν προσδιορίζει ούτε τους όρους, ούτε τις προϋποθέσεις. Προσδιορίζει όμως συγκεκριμένα το τι θα γίνει μετά τα τρία χρόνια όπου οι αγρότες εκ των προτέρων θα δεσμεύονται ότι θα πάρουν δάνειο για να ξοφλήσουν τα χρέη. Αλήθεια με ποιους όρους θα δοθεί το υποχρεωτικό αυτό δάνειο και από ποιο εισόδημα θα το πληρώνουν οι φτωχοί αγρότες; Και εδώ κουβέντα.

Με βάση όλα τα παραπάνω αποτελεί πρόκληση στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης η στάση των πράσινων "ηγεσιών" των τεσσάρων ΟΑΣ του νησιού καθώς και του προέδρου τη ΓΕΣΑΣΕ. Ολοι αυτοί στη συνάντηση αποδέχθηκαν την απαίτηση της κυβέρνησης για πίστωση χρόνου ενώ ταυτόχρονα ανέλαβαν και το ρόλο του πυροσβέστη του αγροτικού κινήματος. Με ωραία λόγια περί "ικανοποιητικής συνάντησης", "εποικοδομητικού διαλόγου", "θετικού κλίματος", κλπ. προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες και να τους κρατήσουν στην απραξία.

Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να μη δώσουν καμία πίστωση χρόνου σε μία κυβέρνηση που και στην αγροτική οικονομία θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική με την προηγούμενη της ΝΔ, που έχει συνυπογράψει την ΚΑΠ της ΕΕ και θα την υλοποιήσει με θρησκευτική ευλάβεια. Καμία εμπιστοσύνη στις νόθες ηγεσίες των τεσσάρων ομοσπονδιών της Κρήτης και της ΓΕΣΑΣΕ, έχουν ήδη αναλάβει τους ρόλους τους για τη στήριξη της επερχόμενης νέας αντιαγροτικής λαίλαπας.

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο φανερή και επιτακτική η ανάγκη της κοινής δράσης μικρομεσαίων αγροτών, εργατών και μικρομεσαίων ΕΒΕ ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου καθώς και στους πολιτικούς υπαλλήλους της. Χωρίς άλλη καθυστέρηση οι μικρομεσαίοι αγρότες να οργανώσουν τον αγώνα τους με επιτροπές αγώνα, με την ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συλλόγων, μετατρέποντάς τους σε όπλα συλλογικής δράσης και σύγκρουσης και αντεπίθεσης ενάντια στην ΚΑΠ.

Να αλλάξουν τους συσχετισμούς στις ΟΑΣ.

Να συσπειρωθούν γύρω από την ΠΑΣΥ που χρόνια τώρα και με συνέπεια πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ, στον αγώνα υπεράσπισης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που και σήμερα πρωτοστατεί στην πάλη ενάντια στα νέα και χειρότερα μέτρα του "ελέγχου υγείας" της ΚΑΠ που θα φέρουν νέα φτώχεια και ξεκλήρισμα αγροτών, μείωση παραγωγής, αύξηση των εισαγωγών και συγκέντρωση γης και παραγωγής στους λίγους.

Που διεκδικεί:

-- Εγγυημένες τιμές που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων όπως λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, μηχανημάτων.

-- Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.

-- Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια με παραγραφή πανωτοκίων. Αμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

-- Αμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 50 για τις αγρότισσες, κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

-- Κατάργηση των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής παραγωγής με εκτέλεση έργων υποδομής, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα προϊόντα.

-- Δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες.

-- Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.

-- Διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες - κτηνοτρόφους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και πολιτιστικών κέντρων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μπλόκο» στην Αγροτική Τράπεζα (2010-02-02 00:00:00.0)
«Οχι» στη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας (2008-06-26 00:00:00.0)
Αγωνιστικός φραγμός στην αντιαγροτική πολιτική (2001-02-10 00:00:00.0)
"Συνέδριο" ενάντια στα συμφέροντα των αγροτών (1997-02-19 00:00:00.0)
Κυβερνητικές αντιαγροτικές μεθοδεύσεις (1996-04-07 00:00:00.0)
Θα ολοκληρώσουν το εκλογικό πραξικόπημα; (1995-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ