Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Εύσημα απ' τον ΓΓ του ΝΑΤΟ...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Επίσκεψη μιάμισης μέρας για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου ολοκλήρωσε χτες στην Ποντγκόριτσα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο Ράσμουσεν εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το Μαυροβούνιο «θα κάνει σύντομα ακόμη ένα βήμα πιο κοντά» στο στόχο της ένταξής του στη λυκοσυμμαχία. Εξυπακούεται πως δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα στον Μαυροβούνιο Πρόεδρο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην ιμπεριαλιστική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Σε άλλο σημείο ο Ράσμουσεν αναφέρθηκε και στην ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές λέγοντας πως το ΝΑΤΟ έχει, γι' αυτή την περιοχή, πολιτική «ανοιχτών θυρών», ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η ένταξη και άλλων βαλκανικών χωρών τάχα «θα συμβάλλει στην ευρωπαϊκή και ευρύτερη ασφάλεια»...

Ο Βουγιάνοβιτς, απ' την πλευρά του, εξέφρασε την προσδοκία της κυβέρνησής του ότι στη σύνοδο Υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (3-4 Δεκέμβρη) «θα αναγνωριστούν τα επιτεύγματα του Μαυροβουνίου αναφορικά με τη διαδικασία προσχώρησης».

Σήμερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αναμένεται να μεταβεί στο Σεράγεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Το Μαυροβούνιο και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχουν καταθέσει αίτηση για το Σχέδιο Δράσης για ένταξη στο ΝΑΤΟ (MAP), που αποτελεί ακόμα ένα βήμα προσέγγισης στη Συμμαχία. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην υπουργική σύνοδο την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ