Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Πρόκληση με απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων

Η αστική κυβέρνηση ψήφισε σχετικό νόμο, με τη στήριξη της αντιδραστικής ΕΕ, δείχνοντας το φόβο της για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Νόμος είναι πλέον στην Πολωνία, της ...δημοκρατικής και ...πλουραλιστικής ΕΕ, η απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων καθώς με μια αλλαγή στον ποινικό κώδικα και τη χτεσινή υπογραφή του Προέδρου, Λεχ Καζίνσκι, παράνομα θα θεωρούνται σύμβολα όπως το σφυροδρέπανο, το κόκκινο αστέρι έως και τα μπλουζάκια με τον Τσε Γκεβάρα. Πρόκειται για συνέχεια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που εξισώνει τον κομμουνισμό με το φασισμό, που επιχειρεί την παραχάραξη της Ιστορίας και απαγορεύει οτιδήποτε θυμίζει τη σοσιαλιστική περίοδο. Επιχειρεί να διώξει ποινικά όσους αντιστέκονται και παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο.

Χτες ο Καζίνσκι ενέκρινε την τροποποίηση στη νομοθεσία της Πολωνίας για τα λεγόμενα «εγκλήματα μίσους» ποινικοποιώντας την «παραγωγή, διανομή, πώληση ή κατοχή ...σε έντυπη, ηχητική ή άλλη μορφή συμβόλων του φασισμού, του κομμουνισμού και άλλων απολυταρχικών συστημάτων». Η τιμωρία προβλέπει χρηματικό πρόστιμο ή και φυλάκιση έως και δύο χρόνια. Σαν ...εξαίρεση σημειώνεται πως τα «σύμβολα» αυτά μπορούν να υπάρχουν για καλλιτεχνικούς, εκπαιδευτικούς, συλλεκτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση - που είχε εισηγηθεί η εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης για θέματα ίσων δικαιωμάτων, Elzbieta Radziszewska, την περασμένη άνοιξη - ενισχύει τον υπάρχοντα αντικομμουνιστικό νόμο για τα εγκλήματα μίσους, που απαγορεύει τη «δημόσια προπαγάνδα του φασισμού και άλλων απολυταρχικών συστημάτων».

Σημειώνεται πως όταν ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο νόμο από το πολωνικό Κοινοβούλιο, στις αρχές του Νοέμβρη, ο δίδυμος αδερφός του Πολωνού Προέδρου, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος «Νόμος και Δίκαιο» (PiS), Γιάροσλαβ Καζίνσκι, είχε υποστηρίξει πως «ο κομμουνισμός ήταν ένα σύστημα γενοκτονίας που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων». Συνέχισε λέγοντας ότι «κανένα σύμβολο του κομμουνισμού δεν έχει δικαίωμα να υπάρχει στην Πολωνία, επειδή είναι σύμβολα ενός συστήματος γενοκτονίας που θα έπρεπε να συγκριθεί με το γερμανικό ναζισμό»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ