Κυριακή 29 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Φουντώνει η υποκρισία για το κλίμα

Η Ελλάδα συντάσσεται με το στόχο της ΕΕ για μείωση κατά 30% των εκπομπών ρύπων το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ως διαπραγματευτικό εργαλείο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, επιδιώκοντας νομικά δεσμευτική συμφωνία. Αυτό δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ για το θέμα.

Εκείνο που δεν εξήγησε η υπουργός είναι ότι το μέτρο που κυριαρχεί στο «πακέτο» που διαπραγματεύεται η ΕΕ είναι αυτό των «ευέλικτων μηχανισμών», δηλαδή το «εμπόριο ρύπων», σύμφωνα με το οποίο οι ρυπογόνες επιχειρήσεις αντί να επενδύουν σε αντιρρυπαντική τεχνολογία, αγοράζουν από το Χρηματιστήριο ρύπων «δικαιώματα» για να μπορούν να βομβαρδίζουν με περισσότερους ρύπους την ατμόσφαιρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ από το 2012 και στο εξής θα επιτρέπεται να αγοράζουν «δικαιώματα» ρύπων και από τρίτες, εκτός ΕΕ, χώρες εξασφαλίζοντας εικονική μείωση της ρύπανσης έως και 67%! Και βέβαια τα «δικαιώματα» αυτά θα τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, δηλαδή οι ρυπαινόμενοι, με περισσότερα χαράτσια, αφού σε αυτούς θα μετακυλιστεί το οποιοδήποτε «πράσινο» κόστος, όπως, για παράδειγμα, αυτό που θα έχει η ΔΕΗ.

Με άσφαιρα πυρά, λοιπόν, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι επιχειρούν, τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες να καταπολεμήσουν τις κλιματικές αλλαγές. Και βέβαια, με πρόσχημα τις κλιματικές αλλαγές, στην πραγματικότητα επιδιώκουν να επιβάλουν την «πράσινη» ανάπτυξη που περιλαμβάνει επενδύσεις - και μάλιστα επιδοτούμενες από τον εργαζόμενο λαό - στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των μεταφορών, της μεταποίησης κλπ., που βέβαια δε θα ενισχύσουν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τα κέρδη των μονοπωλίων και κεφαλαιοκρατών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ