Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Γόνιμη συζήτηση στη χτεσινή ημερίδα

Διοργανώθηκε χτες στη Λάρισα με πρωτοβουλία της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου

Το άνοιγμα στους τόπους δουλειάς εξόπλισε η χτεσινή συζήτηση στο ΕΚ Λάρισας (φωτ.)
Το άνοιγμα στους τόπους δουλειάς εξόπλισε η χτεσινή συζήτηση στο ΕΚ Λάρισας (φωτ.)
Η επιτακτική ανάγκη μαζικού και συντονισμένου αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση αναδείχθηκε στη χτεσινή ημερίδα με θέμα «Ασφαλιστικό και η θέση των εργαζομένων - Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας» που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζόμενοι, ενώ στις παρεμβάσεις αναδείχτηκαν οι πλευρές της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες βάζουν πλάτη, με τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο», για να προωθηθούν τ' αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου.

«Αυτή την περίοδο η εργατική τάξη μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν ιστορική υποχρέωση να δείξουν τη δύναμή τους με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη, απαιτώντας τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα γιατί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αναμονή, εφησυχασμό - ταλαντεύσεις, δισταγμούς, κανένας δε σώζεται από μόνος του», σημείωσε ο Μ. Βαγενάς, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ.

Απαντώντας στην προπαγάνδα με την οποία ενοχοποιούνται οι εργαζόμενοι για το «πρόβλημα» του Ασφαλιστικού, ο Θ. Κακαβάς, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΚΑ, παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι η πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου είναι αυτή που «βουλιάζει» τα ασφαλιστικά ταμεία και φορτώνει νέα βάρη στους εργάτες:

  • Τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων ξεπερνούν τα 12 δισ. (μόνο για το ΙΚΑ είναι 9 δισ.).
  • Η απασχόληση μέσω συμβάσεων έργου ή προγραμμάτων stage στερεί από τα Ταμεία 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
  • Μέσω της πολιτικής για το φάρμακο, τεράστια ποσά «2,2 δισ. ευρώ» καταλήγουν στις τσέπες των φαρμακοβιομηχάνων μόνο από το ΙΚΑ με τις τεράστιες αυξήσεις που επιβάλλουν οι πολυεθνικές του κλάδου.
  • Η καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων είναι διαχρονική και αγγίζει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Πάνω από 3 δισ. χάθηκαν επίσης στο χρηματιστήριο επί ΠΑΣΟΚ, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από τα δομημένα της ΝΔ.
  • Η αύξηση της ανεργίας και η επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας, της μερικής απασχόλησης επιδεινώνει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Αν π.χ. το σύνολο των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ έκαναν 300 μεροκάματα το χρόνο, τα έσοδά του θα αυξάνονταν περίπου 40%.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επανάπαυσης. Καμιά συμμετοχή στον προσχηματικό "διάλογο" για το Ασφαλιστικό. Αμεση κινητοποίηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για σύγχρονα δικαιώματα, με γραμμή πάλης αντιπαράθεση με την κυρίαρχη πολιτική εφ' όλης της ύλης», κατέληξε μεταξύ άλλων ο συνδικαλιστής.

Να μπούμε σε κάθε εργοστάσιο

Αναφερόμενος στις συνέπειες στις οποίες οδηγούν τα σχέδια ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ο Β. Βακάλης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, επισήμανε: «Το δικαίωμα στην εργασία βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Η παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας αποτελεί πλέον πανάκεια για το ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως ισχυρίζονται οι παράγοντες του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Στόχος είναι η κατάργηση των όποιων προστατευτικών μέτρων έχουν απομείνει (κατώτερος μισθός, ΣΣΕ, ωράρια, αποζημίωση απολύσεων, ελευθερία απολύσεων)».

Υπογράμμισε ότι «αποτελεί ζήτημα καθοριστικής σημασίας να κατανοηθεί το γεγονός ότι η μάχη των ΣΣΕ όπως και η μάχη για το Ασφαλιστικό αποτελούν γενικότερη αναμέτρηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με την κυβερνητική πολιτική, την εργοδοσία, την πλειοψηφία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και γενικότερα όλου του αντεργατικού μετώπου». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να περιμένουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια γενικότερη ανάταση, μια ανασυγκρότηση του κινήματος πέρα και έξω απ' την προσωπική προσπάθεια του κάθε ταξικού συνδικαλιστή, του κάθε πρωτοπόρου εργάτη που θα βελτιώνει τη συνολική συλλογική προσπάθεια. Με το πλαίσιό μας πάμε αμέσως στα εργοστάσια - εργοτάξια, τόπους δουλειάς, στους κλάδους με καλή προετοιμασία, με στόχο η όλη διαδικασία, η συμμετοχή να αποτελέσει μια σοβαρή απάντηση - προειδοποίηση σε κυβέρνηση - εργοδοσία - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Στόχος μας να μην υπάρξει χώρος που να μη γίνει συζήτηση και προσπάθεια να παρθούν αποφάσεις σε όσους γίνεται περισσότερους χώρους - κλάδους, ακόμη και στους πιο δύσκολους».

Ταυτόχρονα, τονίστηκε, ότι συνένοχοι σ' αυτή την επίθεση είναι και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες βάζουν πλάτη, με τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» για να προωθηθούν τ' αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα (2013-09-27 00:00:00.0)
Λαιμητόμος για τα δικαιώματα των εργαζομένων (2009-11-29 00:00:00.0)
Συμφώνησαν στο τζογάρισμα (2007-05-10 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο για την ασφάλιση (2000-06-02 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η "μάχη" (1998-11-28 00:00:00.0)
Απεργιακή αντεπίθεση! (1997-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ