Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
«Πυρ ομαδόν» με φόρους και νέα μέτρα

«Επικαιροποίηση» της αντιλαϊκής πολιτικής μεθοδεύει το οικονομικό επιτελείο

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον να ακυρώσουν με την πάλη τους τα χειρότερα που έρχονται
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον να ακυρώσουν με την πάλη τους τα χειρότερα που έρχονται
«Μόλις το πρώτο βήμα για τη δημοσιονομική σύγκλιση», χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) Ζ. Κ. Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας ότι το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα έχει ήδη συμφωνηθεί και θα αρχίσει να κλιμακώνεται από τις αμέσως επόμενες μέρες. Ο ίδιος δήλωσε την πεποίθηση ότι θα παρθούν οι «απαραίτητες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των δημοσιoνομικών προβλημάτων».

Στην κατεύθυνση αυτή συντονίζονται όλα τα αντιλαϊκά σφυριά, παπαγαλίζοντας κάθε είδους σενάρια, ακόμη και τον κίνδυνο «πτώχευσης» της χώρας, την ώρα που τα κέρδη για την πλουτοκρατία και για μια χούφτα από μονοπώλια (τράπεζες, βιομήχανοι κ.ά.) συνεχίζουν να βρίσκονται σε αστρονομικά ύψη, παρά την καπιταλιστική κρίση.

Από την επόμενη βδομάδα, η κυβέρνηση προχωρά σε νέο κύκλο επαφών, με στόχο «την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στις αγορές». Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκινά επισκέψεις σε κράτη της ευρωζώνης για παραπέρα συνεννοήσεις και παροχή νέων «διαβεβαιώσεων», ενόψει και της κατάθεσης στην Κομισιόν του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προσάρτημα του οποίου θα είναι και ο «συμπληρωματικός προϋπολογισμός» για το 2010.

Η κάλυψη των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων που αφήνουν πίσω τους οι κρατικές ενισχύσεις στους κεφαλαιοκράτες θα περάσει διά πυρός και σιδήρου μέσα από την αύξηση της φοροαφαίμαξης στο λαϊκό εισόδημα. Στην πρώτη γραμμή προβάλλει η αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης, που πρόκειται να επιβαρύνουν τις λιανικές τιμές στο πρατήριο μέχρι και 10 λεπτά στο λίτρο!

Με την προβιά του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» - όλα δείχνουν ότι μειώνεται η διάρκειά του για να μπουν «στο ψητό» - η κυβέρνηση προχωρά και σε σειρά διαρθρωτικών ανατροπών. Στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμη και τα αφορολόγητα ποσά, όπως ισχύουν σήμερα για μισθωτούς - συνταξιούχους και επαγγελματίες. Πλήθος από τις ισχύουσες σήμερα φορο-ελαφρύνσεις καρατομούνται, ενώ πρόσθετα μέτρα δρομολογούνται για μια σειρά από μικροεπαγγελματίες.

Απόλυτα προκλητικές και απαξιωτικές για τα λαϊκά συμφέροντα είναι και οι δηλώσεις με τις οποίες μεγαλοστελέχη τραπεζικών οίκων προσπαθούν να συνδράμουν τις προωθούμενες ανατροπές. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε μεγαλοστέλεχος της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) σε δημόσια ομιλία του. Ισχυρίστηκε ότι οι συντάξεις θα απορροφούν πολύ ψηλότερα κονδύλια στο μέλλον, ότι έχει ξεκινήσει «πόλεμος γενεών», ότι τα παιδιά μάλλον θα υπερψήφιζαν μειωμένες συντάξεις για τους «κακομαθημένους γονείς» και άλλα κατάπτυστα. Το στέλεχος του ομίλου Λάτση «ανησυχεί» και για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δέχεται στο μέλλον για ενέχυρο τα ομόλογα του ελληνικού κράτους.

Να σημειώσουμε ότι η Γιούρομπανκ, με βάση στοιχεία που η ίδια παραθέτει, άντλησε από την ευρωτράπεζα μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, τζάμπα χρήμα ύψους 12 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που φτάνει στο 20% του παραγόμενου ΑΕΠ της χώρας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ