Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Αγωνίζονται για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου απευθύνεται στους συμβασιούχους των ΕΑΣ, έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου απευθύνεται στους συμβασιούχους των ΕΑΣ, έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Την άμεση μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις διεκδικούν οι εργαζόμενοι, συμβασιούχοι στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ), οι οποίοι χτες προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι 254 συμβασιούχοι εργάζονται για πάνω από τρία χρόνια στα έξι εργοστάσια των ΕΑΣ, μέσω διαφόρων εργολαβικών γραφείων και μόλις χτες, μετά από δυναμικό αγώνα, πέτυχαν την ανανέωση των συμβάσεών τους για τέσσερις μήνες με απόφαση της διοίκησης της εταιρείας. Οι συμβάσεις τους έληγαν στο τέλος του χρόνου και βρίσκονταν στον «αέρα» με την απειλή της ανεργίας. Ομως, αυτή η πρώτη κατάκτηση πρέπει να συνοδευτεί από παραπέρα συσπείρωση και ταξικό ανυποχώρητο αγώνα με στόχο τη μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται απ' την πρώτη στιγμή το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας».

Από τις 10 το πρωί, οι συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και με πανό «Αμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στα ΕΑΣ χωρίς όρους», διατράνωσαν τα αιτήματά τους. «Δουλεύουμε από 3,5 μέχρι και 9 χρόνια στα ΕΑΣ και κάθε χρόνο μας χτυπάνε φιλικά την πλάτη και μας λένε ότι σε μας στηρίζεται η λειτουργία της εταιρείας. Αλλά κάθε χρόνο αγωνιούμε για τις συμβάσεις μας», λένε στον «Ρ», αποτυπώνοντας την κατάσταση που ζούνε. Οι εργαζόμενοι αν και δουλεύουν στα ΕΑΣ, θεωρούνται εργαζόμενοι εργολάβων. Οπως επισημαίνουν, όλα αυτά τα χρόνια έχουν εκπαιδευτεί στην υλοποίηση όλων των προγραμμάτων της εταιρείας και η απόλυσή τους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην εταιρεία.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με συμβούλους του υπουργείου, οι οποίοι στην ουσία δεν απάντησαν σε κανένα απ' τα αιτήματα των απεργών. Αμέσως μετά οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από τα ΕΑΣ, όπου συνεδρίαζε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας με θέμα την ανανέωση των συμβάσεων.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σημείωσε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων: «Το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται το ρόλο του και την ύπαρξή του να ζει και να αγκομαχά με τα δικά σας αγκομαχητά». Τους κάλεσε επίσης να μην κάνουν πίσω ούτε ένα βήμα από τις διεκδικήσεις τους και να προτάξουν τις δικές τους ανάγκες και συμφέροντα: «Αν αυτοί είναι ξεροκέφαλοι και πεισματάρηδες υπέρ του κεφαλαίου, να γίνετε κι εσείς για τα δικαιώματά σας ως εργαζόμενοι».

Τη συμπαράσταση του ταξικού εργατικού κινήματος στον αγώνα τους εξέφρασε και η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας πόσο ελπιδοφόρο και θετικό είναι ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ