Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Γιορτάζουν» τα Χριστούγεννα με κινητοποιήσεις

Μαζική παράσταση χτες σε ΠΝΟ και Οίκο Ναύτου, νέα συγκέντρωση την ερχόμενη Τετάρτη και έπεται συνέχεια. Απαιτούν την καταβολή τώρα έκτακτου επιδόματος 1.120 ευρώ σε όλους τους άνεργους

Επί ποδός βρίσκονται οι άνεργοι ναυτεργάτες, οι οποίοι οργανώνουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν την δική τους απάντηση στην πολιτική και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο τους πετάει έξω από τα καράβια για την υπεράσπιση της κερδοφορίας των εφοπλιστών, αλλά φτάνει στο αίσχος να τους αποκλείει - με τις προϋποθέσεις που τίθενται - ακόμα και από αυτό το «επίδομα αλληλεγγύης» της ντροπής!

Χτες το πρωί έγινε μαζική σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών που έχει συγκροτηθεί. Οι άνεργοι αποφάσισαν πολύμορφες κινητοποιήσεις με πρώτο σταθμό την Τετάρτη 30 Δεκέμβρη όπου θα γιορτάσουν την δική τους «παραμονή» της Πρωτοχρονιάς με συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί έξω από τον Οίκο Ναύτου. Στο τέλος της σύσκεψης για να δώσουν και το στίγμα των αποφάσεών τους, από την αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, ξεκίνησαν πορεία προς την ΠΝΟ και στη συνέχεια στον Οίκο Ναύτου όπου έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας.

Στον Οίκο Ναύτου οι άνεργοι συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του οργανισμού Θ. Βαρίνο απαιτώντας ανάμεσα στα άλλα αιτήματα που προβάλλουν για την ανακούφιση των οικογενειών τους, την άμεση καταβολή έκτακτου επιδόματος λόγω γιορτών 1.120 ευρώ για όλους τους άνεργους. Ο Θ. Βαρίνος επιδόθηκε σε απροκάλυπτο εμπαιγμό απέναντι στους άνεργους με φληναφήματα του τύπου ο «Οίκος Ναύτου έχει στην άκρη διαθέσιμα χρήματα», αλλά δεν μπορεί να τα καταβάλει «γιατί δεν του το επιτρέπει ο νόμος» και άλλα παρόμοια. Την ίδια ώρα οι άνεργοι ναυτεργάτες που πληρούν τις εξωφρενικές προϋποθέσεις για την καταβολή του «επιδόματος αλληλεγγύης», είναι μόνο 231! Επιπλέον το επίδομα ανεργίας παραμένει στα εξευτελιστικά ποσά των 294 ευρώ για έγγαμους και 235 για άγαμους.

Η αθλιότητα αυτή αποτυπώνεται πλήρως ακόμα και στα μαγειρεμένα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ): Τον περασμένο μήνα Νοέμβρη, από τους 2.215 εγγεγραμμένους ανέργους αυτοί που κατάφεραν να πάρουν επίδομα ανεργίας ήταν 543! Το πρόβλημα αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν προστεθεί ότι η πλειοψηφία των ανέργων δεν γράφονται στους καταλόγους του ΓΕΝΕ ακριβώς λόγω των προϋποθέσεων που υπάρχουν για την καταβολή του επιδόματος, αλλά και διότι όπως είναι πασίγνωστο το Γραφείο αποτελεί «παραμάγαζο» του δουλεμπορικού κυκλώματος που δρα στην Ακτή Μιαούλη. Επιπλέον το ΓΕΝΕ διαγράφει από τους καταλόγους του όσους ναυτεργάτες «κλείσουν» 18 μήνες άνεργοι!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ