Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πετσοκόβουν κι άλλο τους μισθούς

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν οι αποδοχές των εργαζομένων. Μετά τις αυξήσεις - ψίχουλα στα όρια του πληθωρισμού για μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα (που συντελούν ουσιαστικά μείωση), το «πάγωμα» για αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ και την περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Ενα από τα μέτρα που μελετούνται είναι η αύξηση της παρακράτησης του φόρου για μισθωτούς - συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Το νέο μέτρο, αν τελικά συμπεριληφθεί στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα οδηγήσει σε ευθεία μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Είναι ενδεικτικό ότι όταν ρωτήθηκε από το «Ρ» ο κυβερνητικός εκπροσωπος Γ. Πεταλωτής αν η κυβέρνηση σκέφτεται να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο μέτρο στο φορολογικό νόμο, αρχικά σημείωσε ότι «στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθούν πολλά ζητήματα», ενώ αμέσως μετά φανερώνοντας τις αντιδραστικές προθέσεις της κυβέρνησης υπογράμμισε: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το πρόγραμμα σταθερότητας είναι η δεύτερη φάση της αξιοπιστίας της χώρας» απέναντι στην ΕΕ. Να θυμίσουμε ότι στις αποφάσεις που συνυπέγραψε στις αρχές Δεκέμβρη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους ομολόγους του στα πλαίσια του «ΕΚΟΦΙΝ» τονιζόταν η ανάγκη για επέκταση των πολιτικών μείωσης των μισθών.

Την πολιτική περικοπής των μισθών που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να διαφημίσει σε κλειστές συσκέψεις με τραπεζίτες στο «Σίτι» του Λονδίνου την προηγούμενη βδομάδα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι «η μείωση των επιδομάτων κατά 10% που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ισοδυναμεί με ονομαστική μείωση των μισθών κατά 4%»! Μάλιστα, με συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Paiς» για το ίδιο θέμα σημείωσε: «Αυτή η παράμετρος είναι σημαντική, γιατί στην Ελλάδα τα επιδόματα μπορεί να κυμαίνονται από 30% έως 100% του βασικού μισθού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ