Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το χρέος μας ήταν να απεργήσουμε...

Οι απεργοί έβγαλαν «παράνομη» την απόφαση των αστικών δικαστηρίων, να απαγορεύσουν ουσιαστικά το δικαίωμα των ναυτεργατών να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Κόντρα και ενάντια στην εργοδοτική και κυβερνητική «δημοκρατία» των απολύσεων, της απλήρωτης δουλειάς, της εκμετάλλευσης, της τρομοκρατίας, της ανασφάλειας, της μαύρης και ενοικιαζόμενης εργασίας, της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης, οι εργάτες διεκδίκησαν αποφασιστικά τις σύγχρονες ανάγκες τους. Κόντρα και ενάντια στη «δημοκρατία» της Δικαιοσύνης και του κράτους των κεφαλαιοκρατών, οι ναυτεργάτες έδειξαν απειθαρχία στην απόφαση που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους. Μαζί με τους χιλιάδες απεργούς της στεριάς, έδωσαν τη μάχη και κανένα καράβι δεν έφυγε από το λιμάνι.

Αυτός ο απεργιακός αγώνας, αυτό το εργατικό ποτάμι που ξεχύθηκε από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, που συγκρούστηκε με κάθε είδους εργοδοτικό και απεργοσπαστικό μηχανισμό, με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, έστειλε μήνυμα: Η γραμμή της απειθαρχίας και της σύγκρουσης είναι η μόνη γραμμή που μπορεί να οργανώσει την πάλη, να συσπειρώσει ακόμα περισσότερους εργάτες. Με την ίδια αποφασιστικότητα, άλλωστε, από τις 16/12 κιόλας, δόθηκε απάντηση και στην εργοδοσία στο Καζίνο της Πάρνηθας, που επιδίωξε να βγάλει παράνομη την απεργία των εργαζομένων, χωρίς επιτυχία.

Το μήνυμα το είχαν δώσει οι ταξικές δυνάμεις από την πρώτη στιγμή: Οποιος τολμήσει να αγγίξει έστω και μια τρίχα απεργού θα βρει απέναντί του όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αμεση και δυναμική ήταν η απάντηση που δόθηκε και στις μεθοδεύσεις, με τις οποίες η εργοδοσία, ανήσυχη από την επιτυχία και την επίδραση της απεργίας, προσπαθεί να εμποδίσει την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ του ΠΑΜΕ και των εργαζομένων. Ετσι, μετά από παρέμβαση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, ανακλήθηκε η απόλυση εργαζομένων στη διαφημιστική εταιρεία «Athens Gifts». Σε ανάλογη εξέλιξη οδήγησε και η παρέμβαση συνδικαλιστών από τα ΤΕΙ Πειραιά και το ΣΕΤΗΠ, που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο «Χρυσό Οδηγό». Με αποτέλεσμα την επιστροφή στη δουλειά σπουδαστή του ΤΕΙ Πειραιά που δούλευε εκεί ως «ενοικιαζόμενος» μέσω της επιχείρησης «Manpower». Στην ίδια κατεύθυνση έκανε παρέμβαση και η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, δίνοντας απάντηση στη διοίκηση της αλυσίδας καταστημάτων επισιτισμού «Mr Massas» και εμποδίζοντας την απόλυση πρωτοπόρας εργάτριας που είχε δήλωσε ότι θα απεργήσει. Αυτή η παρέμβαση συνεχίζεται οπουδήποτε οι εργαζόμενοι δέχονται εργοδοτικές πιέσεις: Τα ταξικά συνδικάτα πρωτοστατούν άμεσα και οργανωμένα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με όπλο την ταξική αλληλεγγύη.

Μια σειρά εργαζόμενοι από διάφορους χώρους κλήθηκαν να απολογηθούν για την «αδικαιολόγητη» απουσία τους στις 17 του Δεκέμβρη. Π.χ., εργαζόμενη στην Εκπαίδευση δέχτηκε τηλεφωνική παρατήρηση από τον προϊστάμενό της, που της τόνισε «το ξέρεις ότι αυτό έχει κόστος». Αλλά αυτή η επιχείρηση τρομοκράτησης πήρε παλικαρίσια απάντηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι: «Το χρέος μας ήταν να συμμετέχουμε στην απεργία ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας συνεχίζεται για την ανάκληση των απολύσεων (2022-09-27 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους (2020-01-21 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια σε απόλυση στην «Αφοί Βλάχου» (2019-01-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2015-04-02 00:00:00.0)
Διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς (2014-11-21 00:00:00.0)
Οξύνεται η επίθεση στο όνομα της κρίσης (2008-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ