Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «FORTHNET - NETMED»
Διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς

Με «όπλο» την ενότητα και την αλληλεγγύη τους, την πείρα από τη συσπείρωση στο σωματείο τους, την οργάνωση και τη διεκδίκηση, οι εργαζόμενοι στη «Forthnet» αρνούνται να ζήσουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι και παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους και το σταμάτημα των απολύσεων, την πρόσληψη των «ενοικιαζόμενων» από τη «Forthnet». Παλεύουν για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κόντρα στην τρομοκρατία και την εντατικοποίηση.

Με αιχμή αυτό το πλαίσιο διεκδικήσεων, το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed» προετοιμάζει την απεργία στις 27 Νοέμβρη. Ηδη, έχει δώσει με επιτυχία τη μάχη μιας απεργίας στις 24 Οκτώβρη, ενώ οι εργαζόμενοι, μέσα από τη Γενική Συνέλευσή τους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 11 Δεκέμβρη, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματά τους.

Κρίσιμο για τους εργαζόμενους είναι το ζήτημα των συνθηκών κάτω από τις οποίες δουλεύουν. Το Σωματείο έχει καταγγείλει περιστατικά λιποθυμιών, λόγω της εντατικοποίησης και της πίεσης, καθώς οι εργαζόμενοι δε φτάνουν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις συχνές απολύσεις, καθώς η επιχείρηση ανακυκλώνει συνεχώς το προσωπικό της και χρησιμοποιεί «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους από 3 διαφορετικές εταιρείες (ICAP, «Action Line», «Telephone Net»).

«Το ΕΚΑΒ μόνο τον τελευταίο μήνα έχει έρθει 2 φορές στο κτίριο που στεγάζεται η εξυπηρέτηση πελατών της "Forthnet"», σημειώνει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Σωματείο. Οσον αφορά τους «ενοικιαζόμενους», αυτοί δε δουλεύουν μόνο με χαμηλότερους μισθούς, αλλά γενικά με ψαλιδισμένα δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σωματείο έκανε παρέμβαση για το διάλειμμα των «ενοικιαζόμενων» από την «ICAP» που ήταν μικρότερο σε διάρκεια.

«Ο διπλανός μας, άσχετα από την εταιρεία στην οποία δουλεύει, είναι συνάδελφός μας». Αυτό τονίζουν οι εργαζόμενοι, που θεωρούν πολύ σημαντική την ενότητα που έχουν κατακτήσει και υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχίσουν να παλεύουν σαν «μια γροθιά». Η πείρα από την εγγραφή των «ενοικιαζόμενων» στο σωματείο, τη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις αλλά και στην απεργία, αποτελεί παρακαταθήκη για όλο τον κλάδο. Δεν είναι τυχαίο πως έχει ενοχλήσει την εργοδοσία, που φρόντισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 2 από αυτών, ενώ παράλληλα έχει κάνει θετική εντύπωση σε «ενοικιαζόμενους» σε άλλες εταιρείες του κλάδου.

Σε έναν από τους «ενοικιαζόμενους» που απολύθηκαν, μετά από την απεργία στις 24 Οκτώβρη, η εργοδοσία προχώρησε και σε «υποδείξεις», θεωρώντας προφανώς αδικαιολόγητη τη συμμετοχή του στην απεργία, αφού από τη «δική του» εταιρεία δε λιποθύμησε κανείς!

Πήρε όμως την απάντηση που έπρεπε από το Σωματείο: «"Δεν λιποθύμησε κανένας από την Αction Line" είπε η εργοδοσία σε απολυμένο συνάδελφό μας! Πού να ήξερε ότι εδώ στη Forthnet λιποθυμά ο διπλανός μας και νιώθουμε ότι το ασθενοφόρο έρχεται για εμάς. Απολύεται ο συνάδελφός μας και σαν να ακούμε πρωί - πρωί το ξυπνητήρι για να πάμε στην ουρά του ΟΑΕΔ. Του κόβουν το μισθό και ξαφνικά λες και λείπουνε χρήματα από την τσέπη του παντελονιού μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ