Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δείγμα του εργασιακού «μεσαίωνα» ο εκβιασμός της εγκύου

Ανακοίνωση της ΟΓΕ για την επίθεση που δέχεται το δικαίωμα των εργαζόμενων γυναικών στη μητρότητα

Το νέο κρούσμα εργοδοτικής ασυδοσίας, με τον εκβιασμό σε βάρος εγκύου εργαζόμενης σε τεχνική εταιρεία, καταγγέλλει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει, η εργαζόμενη σε τεχνική εταιρεία «όχι μόνο παραμένει απλήρωτη αλλά και δέχεται απειλές προκειμένου να παραιτηθεί από τη δουλειάς της, ενώ είναι έγκυος». Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη στην εργαζόμενη και σημειώνει: «Πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση που αναδεικνύει τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν σε εκατοντάδες εργασιακούς χώρους στο Ηράκλειο: εργατικά "ατυχήματα", που πολλές φορές οδηγούν τους εργάτες και τις εργάτριες στο θάνατο, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι χωρίς κανένα δικαίωμα, απλήρωτη δουλειά, εταιρείες που λειτουργούν μόνο με εργαζόμενους "υπό δοκιμή" που μόλις ζητήσουν να πληρωθούν απολύονται, και άλλα πολλά».

Τη στήριξή τους στην εργαζόμενη εκφράζουν και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ στο νομού Ηρακλείου. «Ολες μαζί, οργανωμένα μέσα από τα σωματεία μας, μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ, μπορούμε και πρέπει να υψώσουμε τείχος αντίστασης», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση. Την εργοδοσία της επιχείρησης καταγγέλλει και η ΠΟΕΕΠ.

Θυσιάζουν τη μητρότητα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας

Με αφορμή την περίπτωση της εγκύου στο Ηράκλειο, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τις γυναίκες να πάρουν θέση στον αγώνα για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη μητρότητα και στη δουλειά.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ σημειώνει: «Η περίπτωση του εργοδότη που απείλησε με απόλυση την έγκυο εργαζόμενη, αν δεν έκανε έκτρωση, καθρεφτίζει την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέες γυναίκες. Οι αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ και της εκάστοτε κυβέρνησης λύνουν τα χέρια των εργοδοτών να ζητάνε πιστοποιητικά ότι δεν είμαστε έγκυες ή ότι δεν θα μείνουμε έγκυες για να προσληφθούμε ή μας απολύουν μόλις φανεί η εγκυμοσύνη. Φθάνουν μέχρι του σημείου να εξαγοράζουν τη μητρότητα με τα "κρυοσυντηρημένα ωάρια" και να μετατρέπουν τις νέες γυναίκες του καθημερινού μόχθου σε ζόμπι των επιχειρήσεών τους. Κατάργησαν το επίδομα τοκετού. "Εβαλαν χέρι" στο οικογενειακό επίδομα, στις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις, στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Και όλα αυτά γιατί η μητρότητα θεωρείται "κόστος" και θυσιάζεται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας. Φτάνει πια! Δε δεχόμαστε να μας στερείτε τη μητρότητα.

Η ΟΓΕ σάς καλεί να σπάσετε τις αλυσίδες του φόβου, να πάρετε θέση στο μετερίζι του αγώνα μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους της ΟΓΕ, γιατί μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα που βάζει στο στόχαστρό τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια, μέχρι να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Να βάλουμε τέλος στο δρόμο της εξαθλίωσης. Να αγωνιστούμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα και κοινωνικές παροχές, για έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο».

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες, να δώσουν ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα με τη συμμετοχή στην απεργία στις 27 Νοέμβρη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ