Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Παραμένουν χωρίς αποζημίωση

Να αποζημιωθούν άμεσα και στο σύνολο της παραγωγής οι αμπελοκαλλιεργητές Δαμασίου - Τυρνάβου, που επλήγησαν το 2011 από τον περονόσπορο, ζήτησε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

Οπως είπε, η καταστροφή της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή αλλά και σε όλο το νομό Λάρισας είναι ανυπολόγιστη. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το πρόβλημα επεκτάθηκε και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση κατά τουλάχιστον 35% της αμπελοκαλλιέργειας εκείνης της χρονιάς.

Παρόλα αυτά, η περιοχή δε συμπεριελήφθη στις επιλέξιμες για καταβολή αποζημιώσεων περιοχές.

Απαντώντας, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξήρε την ποιότητα των σταφυλιών της περιοχής, ωστόσο δεν ανέφερε αν θα αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές Δαμασίου - Τυρνάβου.

Τόνισε ότι ο κανονισμός, οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ δεν προβλέπουν αποζημιώσεις για ζημιά σε αμπελοκαλλιέργειες, αν δεν ξεπερνούν το 30% της συνολικής ζημιάς που έγινε σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα, με αποτέλεσμα η περιοχή Δαμασίου - Τυρνάβου να μένει έξω από το καθεστώς αποζημίωσης. Υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει τις αποφάσεις της ΕΕ.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, στη δευτερολογία του, επισήμανε το γεγονός ότι ο υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει για το αν θα αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές, τονίζοντας ότι χρειάζεται πολιτική παρέμβαση. Υπογράμμισε ακόμα ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών θα οξύνονται συνεχώς, εξαιτίας της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ