Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαθαίνει ο εργασιακός Μεσαίωνας

Με στόχο την εξασφάλιση ακόμα φτηνότερων εργατικών χεριών για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση μέσω της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου για τη διαμόρφωση του «Σχεδίου Νόμου Περί Εργασιακών Σχέσεων», προετοιμάζει νομοσχέδιο (θα πάει στη Βουλή στις αρχές Γενάρη) που θα θωρακίζει το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των ελαστικών μορφών απασχόλησης και θα εξασφαλίζει την επέκτασή του.

Το καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, όχι μόνο θα παραμείνουν σε πλήρη ισχύ, αλλά μετά τις νομοθετικές «παρεμβάσεις» της κυβέρνησης θα διανοίξουν νέα πεδία για την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διαιώνιση του άθλιου καθεστώτος των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως έχουν θεσμοθετηθεί από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του δικομματισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε αυτές να γίνουν πιο λειτουργικές μέσα στα πλαίσια της κρίσης. Βάσει αυτών, η κυβέρνηση στο νέο νομοσχέδιο θα προτείνει:

-- Τη διατήρηση της «ενοικίασης εργαζομένων» με την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας 104/2008 στην ελληνική νομοθεσία, διευκολύνοντας την επέκταση της ενοικίασης ανθρώπων.

-- Τη διατήρηση του νόμου για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», δηλαδή τη διάταξη που καταργεί το οχτάωρο και αυξάνει τον απλήρωτο χρόνο εργασίας (υπερεργασία) με την προκλητική πρόβλεψη ότι ο εργοδότης μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο με «μερική απασχόληση» μόνο συγκεκριμένο αριθμό ωρών!

-- Την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και της εργασίας με «μπλοκάκια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ